Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Миталов

Четирима от членовете на колегията бяха против, а седем - "за" образуване на дисциплинарно производство

| обновено на 18.02.20 в 20:27
Заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. На снимката: Лозан Панов, Георги Чолаков, Боян Магдалинчев.
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов, на когото американският Държавен департамент наложи забрана да влиза в Съединените щати заради корупцияРешението на колегията беше взето след повече от два часа дебати, проведени на закрито заседание.

Решението беше взето без участието на Севдалин Мавров, който си направи отвод по време на дебатите, защото се познава със съдия Миталов, Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд, който отиде на среща с президента заради конституционните промени и при отсъствието на още един член на Съдийската колегия. Резултатът беше четири на седем при гласуването.

Онези, които формираха решението, че трябва да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Андон Миталов, прецениха, че формалните основания за това са налице, а тепърва ще се събират доказателства. Това, на което се позоваха съдебните кадровици, е допълнението, което правосъдният министър, поискал дисциплинарното уволнение на Миталов, внесе миналия петък.

За взимане на информирано решение по казуса "Миталов" ВСС поиска допълнителна информация - от Държавния департамент на САЩ - за твърденията за корупция, и от главния прокурор и председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) - за дела и проверки срещу спецмагистрата. Писмо е дошло само от КПКОНПИ, за да каже на съдебните кадровици, че информация няма да има, защото е класифицирана. 

Предстои дисциплинарният състав да насрочи в рамките на следващите два месеца дисциплинарно производство, където ще бъде изслушан самият съдия Миталов и след това ще се събират още доказателства.

„Какво ще се събере, е въпрос на производството. Миналия вторник предложението на министъра (Данаил Кирилов) не беше достатъчно конкретизирано. Той внесе ново предложение, в което беше отстранил тези неща“, обясни Боян Магдалинчев, гласувал "за" проверка срещу Андон Миталов. 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов - един от четиримата, гласували "против", след като уточни, че доказателства, уличаващи Миталов в корупция, няма, предупреди, че с поисканото от правосъдния министър уволнение на магистрата в съдебната власт се е настанила политика. "А там няма място за политика, а още по-малко за геополитика“, каза Панов:

"Съдийската колегия преминава една граница, която е много деликатна за всички магистрати. Сигналът, който подаваме към всички съдии, е: ако имате допуснати процесуални нарушения или нарушения на материалния закон, спрямо вас може да бъде образувано дисциплинарно производство.

Забележете, в конкретния случай  - за освобождаване от длъжност. Не става дума за доказателства за корупционни действия, а за процесуални нарушения, които някои приемат, че съществуват, Инспекторатът (към ВСС) приема, че не съществуват".

Засега Андон Миталов остава на работа: "Освен ако дисциплинарният състав не реши нещо друго или, ако той не предприеме някакви други действия, които зависят само от него", уточни представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени