Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакъл на карловско училище почита паметта на Апостола

147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в Карлово с възпоменателна церемония. Тя ще се състои  пред паметника на Апостола от 18 часа. След това в залата на читалището започва спектакълът на възпитаниците на училище „Васил Левски“  - „По дирите на сребърниците“.

Преди 28 години като учител по литература Мариана Манчева организира първия спектакъл.

"Всяка година колегите, които работят върху сценария на спектакъла, се опитват да направят своя прочит за пътя на Левски към безсмъртието. Така е направил и господин Шаламанов през тази учебна година, който е автор на сценария. Спектакълът се нарича "По дирите на сребърниците" и той търси отговор на въпроса кому и защо са нужни парите и дали Левски е този, който носи "вина" в кавички, разбира се, за вътрешната организация", каза Мариана Манчева, директор на училище  "Васил Левски" в Карлово.

Режисьор на постановката е Иван Стефанов. Учениците се включили в подготовката на спектакъла с огромно желание.

"Всеки, който макар и веднъж през живота си се е докоснал до делото и до личността на великия Апостол, той всъщност остава завинаги белязан с неговото клеймо българин. И тези деца стават по-отговорни, по-истински, по-човеци, по-българи. И съм доволна от това, че децата очакват с нетърпение спектакъла, че особено този, който веднъж е стъпил на сцената, макар и като статист в спектакъла, той на следващата година е там и ние виждаме как децата израстват през годините", допълни Мариана Манчева.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна