Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

На донорската конференция в Брюксел под мотото "Заедно за Албания" средства за възстановяване на страната след катастрофалното земетресение през ноември дариха и страните от региона, които веднага след бедствието изразиха своята солидарност, пише македонският вестник "Вечер“.

Италия е обещала да даде на Албания 65 млн. евро за отстраняване на последиците от земетресението, Сърбия - 2 млн. евро, Северна Македония ще задели 6 млн. денара (около 97 000 евро), Косово - 200 хил. евро, а България ще даде 100 хил. евро. Вестникът отбелязва, че България планира и 375 хил. евро за други проекти в Албания - строителство на пътища, училища и социална инфраструктура. Турция пък ще построи 500 къщи на стойност 45 млн. евро и ще дари още 100 хил. евро за възстановяване на джамии. Хърватия е предвидила 1 милион евро, а Гърция 2,5 млн. евро в помощ на Албания.

В своето обръщение на донорската конференция, организирана от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Северна Македония Оливер Спасовски заяви, че Северна Македония и Албания не са членки на Европейския съюз, но грижата, която е проявила Европейската комисия към Албания, насърчава правителствата и народите на тези две страни и поражда нови очаквания за започване на преговори за членство в ЕС, пише вестник “Нова Македония“.

Турция и Русия се опитват да намерят общ език, преговаряйки за ситуацията в Сирия, пише руският вестник "Независимая газета" в статия под заглавие "Съдбата на Идлиб се решава в Москва".

Ситуацията в Идлиб стремително се изостря - войските на сирийския президент Башар Асад изглежда се канят окончателно да поемат контрола върху тази провинция. Турските власти обаче категорично настояват сирийските правителствени войски да спрат офанзивата и да се върнат на първоначалните си позиции, посочва вестникът.

Преди московските преговори руският външен министър Сергей Лавров коментира вчера доста оптимистично развитието в Идлиб и "пълното взаимно разбирателство" между руските и турските военни според тях самите. Значи Москва отхвърля възможността конфликтът между силите на Асад и на турския президент Реджеп Ердоган да прерасне в руско-турска конфронтация, се казва в статията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени