Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сингапур предоставя финансов пакет от 4,5 млрд. долaра за борба с Covid-19

Сингапур
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сингапур ще предостави финансов пакет в размер на 4,5 млрд. щатски долара в опит да се справи с епидемията от коронавирус и да намали въздействието ѝ върху икономиката на страната, заяви финансовият министър Хен Суий Кийт в ежегодната си бюджетна реч във вторник.

Според бюджетната схема 575 милиона долара ще отидат директно за борба с Covid-19 и за ограничаване на негово разпространение, като в същото време правителството има за цел да помогне на засегнатите от вируси фирми и работни места с допълнителна финансова помощ от 4 млрд. долара.

Предоставянето на подобен финансов пакет ще доведе до най-големият бюджетен дефицит на Сингапур през последните 15 години, като общият дефицит ще за финансовата 2020/2021 г. ще достигне 10,9 милиарда сингапурски долари (около 7,83 млрд. щатски долари), или 2,1% от БВП.

"Точно когато световната икономика започна да се възстановява, ни удари епидемията от коронавирус. Вирусната епидемия ще се отрази със сигурност на нашата икономика. Първата ни грижа е да защитим вас и вашите семейства", заяви в речта си финансовият министър на Сингапур. Той допълни, че това "епидемиологично огнище със сигурност ще се отрази на икономиката ни, като ние ще положим всички усилия да забавим разпространението на вируса".

Сингапур потвърди, че досега най-малко 77 души са заразени от новия коронавирус, което е най-големият брой потвърдени случаи извън Китай. Според последни данни към вторник смъртоносният вирус вече уби 1868 души, а броят на заразените достигна 72 436 в континентален Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна