Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоана Христова

Трябва да поставим човека в центъра на дебатите за въздуха

Йоана Христова
Снимка: БГНЕС

В последните години дебатът за качеството на атмосферния въздуха тръгваше и завършваше в Столична община, заяви Йоана Христова, зам. кмет на Столичната община:

Когато говорим за  качество на атмосферния въздух, е време да започнем да поставяме човека в центъра на този дебат. Досега говорим за въздуха като за някакво изолирано понятие, целейки да приведем ФПЧ във въздуха в съответствие с нормите. Време е да коментираме и здравните аспекти, свързани с опазване здравето на хората и защо е важно въздухът да е чист,както заради околната среда, така и за здравето на хората.

Христова посочи, че според предварителните данни за 2019 г. в Столичната община няма превишения на средногодишната норма за ФПЧ10 на нито една от АИС за мониторинг, но все още има предизвикателствата, свързани с броя на превишенията. Затова се изпълнява и трета по ред програма за качество на въздуха.

На регионален семинар за качеството на атмосферния въздух на общинско ниво, организиран от Световната банка, за първи път се представят практически инструменти, които могат да се ползват от общините – за оценка на емисиите, разходи в сектор битово отопление, насоки за изготвяне на проектни предложения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна