Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитание за родители

БНР Новини

"Аз никога няма да правя така с моето дете, никога, никога, никога" – поне веднъж всеки от нас си е казвал нещо подобно, когато е бил малък, негодувайки от родителите си. Понякога и като родители казваме и правим неща, за които не сме и предполагали, че сме способни. Друг път "правим всичко както трябва", но ефект няма и това ни обезкуражава и тревожи. Всеки родител понякога се чувства безпомощен и му се иска да прави нещата другояче, само че не знае как.

Книгите „Как да говорим така, че детето да слуша – и да го слушаме така, че да говори“ и „Братя и сестри без вражди“ на Адел Фабер и Илейн Мазлиш са помогнали на поколения объркани родители. Книгите внасят яснота и подсказват къде бъркаме. В текстовете ще откриете редица полезни съвети и техники при това без грам упрек или обвинение, че не се справяте.

Анита Гергова, Медея Мартинова и Мая Иванова и Ива ДойчиноваАвторките са ученички на Хаим Гинът – един от големите авторитети на възпитанието и психотерапията. Гинът е сред първите, които осъзнават важността на думите, които казваме на децата, и начините, по които те достигат до тях.

Фабер и Мазлиш развиват методите на Гинът и груповите практики и срещи за родители, в които се обсъждат и проиграват съвсем реални ситуации от всекидневието. Посещението дори само на едно занимание помага да осъзнаете, че не сте сами в бедата си, че има и други като вас и най-вече че отглеждането е двустранен процес, при който колкото вие възпитавате детето, толкова и то вас. 

В "Нашият ден" гостуват Анита Гергова, Медея Мартинова и Мая Иванова. Те са организаторки на курсовете "Осъзнати родители", използващи методите на Фабер и Мазлиш, и ще ви уверят, че има вариант да се възпитаваме, запазвайки здравия смисъл, достойнството и радостта от общуването с детето.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени