Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската индустрия ще отбележи големи загуби през февруари заради коронавируса

Официалният представител на Комисията за надзор и управление на активите на Китай (SASAC) Жън Хунбин заяви във вторник, че се очакват големи загуби, причинени от новия коронавирус, които ще се видят ясно от статистическите данни за индустриалния сектор през февруари.

Забраните за пътуване, които са наложени като мярка за спиране на разпространението на вирусната епидемия, са повлияли най-много на индустриалните компании. Въпреки това Жън Хунбин посочи, че около 95% от фирмите за петрол, комуникации, електроенергия и транспорт вече работят на пълен капацитет, както и повече от 80% от 20 000 промишлени компании.

От своя страна говорителят на SASAC Пън Хуаган каза, че правителственият орган ще се стреми да помогне на страдащите малки и средни фирми, като инструктира държавните фирми да променят взаимните договори, така че да се намери начини за облекчаване на понесените от компаниите загуби.

Той допълни, че епидемията от коронавирус оказва влияние върху задграничните проекти и инвестициите на китайските държавни предприятия и допълни, че ще бъде засилен здравния мониторинг на служителите на държавни предприятия, които ще бъдат изпратени да следят развитието на задграничните проекти, като целта е да се ограничи епидемията от коронавирус.

Последната част от изявлението на Комисията за надзор и управление на активите на Китай (SASAC) е обезпокоителна с оглед на факта, че китайските инвестиции в Африка са доста големи. Ако коронавирусът бъде прехвърлен в този по-беден регион на света, който е без добър достъп до здравни грижи, има реален риск подобно пренасяне на Covid-19 да се превърне в истинска кървава баня.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна