Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен интелект – заплахи и възможности

Снимка: pixabay.com

Може ли разработването на изкуствен свръхинтелект да доведе до края на човешката раса, както видният британски учен проф. Стивън Хокинг предупреди приживе? Какви са заплахите и възможностите? 

По определение изкуственият интелект е технология, която позволява на дадена система да решава ограничени единични задачи в една област. Мариана Тодорова, доктор по футурология и главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието в БАН, гостува в "Нашият ден" и представи своята книга "Изкуственият интелект": 

Тесният изкуствен интелект може да събира данни, да се обучава чрез машинно обучение чрез обработване на големи данни, да разпознава някакви модели, да обработва естествени езици, но без да може да ги разбира. Т.е. решаване на задачи, многократно надхвърлящи човешките възможности, но в строго определена сфера. Това, от което хората се страхуват, са общият генерален и суперизкуственият интелект. Той ще може да разсъждава, да използва стратегии, да решава задачи, да пресъздава знание, да планира, да се обучава, да общува на естествени езици, въображение, автономност... евентуално способност за чувства... И суперизкуствен интелект, който многократно ще ни превъзхожда, надграден на тази база, трудна за прогнозиране свръхинтелигентност.

Д-р Мариана Тодорова

"Книгата е отговор на това, че към днешна дата в света липсва ясен фокус върху темата. От една страна, имаме технологичните оптимисти и абсолютисти, които смятат, че изкуственият интелект ще замени човека във всички области, а човекът само ще твори. А от друга страна, са хората, които съзират в навлизането на изкуствения интелект заплаха за човечеството" – казва д-р Тодорова.

"Изкуственият интелект" започва с кратка история на изкуствения интелект от древността. Кратка история на идеята – от кога съществува този наратив и как се развива във времето. След това описва крайъгълните камъни, дебата възможен ли е, освен тесния изкуствен интелект, общият и суперизкуствен интелект (равностоен на нас и превъзхождащ ни). Книгата завършва с етическия дебат. 

"Има един мит, който си заслужава да бъде развенчан, че само общият и суперизкуствен интелект е истинската заплаха. Ние вече преживяваме промени и трансформации още с наличието на това, което имаме днес (тесния изкуствен интелект). Има професии, които вече изчезват или се транформират – като фермер, готвач на бърза храна и т.н. Заменят се монотонни многократно повтарящи се дейности. Дори има замяна на фармацевти и счетоводители... Много хора ще останат зад борда, ще трябва да се преквалифицират, ще се наложи ли да се отвоюват човешки квоти на пазара на труда? Нещата не са едностранчиви", категорична е д-р Мариана Тодорова.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени