Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеалите на Левски за народна просвета поставят здравите основи на едно българско читалище

Паметникът на Васил Левски в Стрелча

Една от най-важните институции в живота на хората от малкото курортно градче Стрелча е неговото читалище. То е сновано през 1871 г. и е сред първите културно-просветни сдружения, които се появяват в страната ни преди Освобождението от османско иго (1878г.). Читалището е наречено „Просвещение“, за да напомня, че днешните читалищни деятели всъщност продължават мисията на народните будители, в служба и за полза на отечеството.

Началото на тази обществена институция е поставено от самия Апостол на българската свобода. Васил Левски е идвал няколко пъти в Стрелча – исторически факт, който местните хора споменават с гордост. При едно от тези посещения той донася в дисагите си книги и ги оставя с поръчението да се направи обществена читалня и младите хора да могат да ги четат. От тази първа читалня води началото си читалище „Просвещение 1871“. Че то е голяма гордост за жителите на планинското градче, личи и от представителната сграда, която се намира на централния площад.

Днес няма ученик от Стрелча, който да не е посещавал читалнята на първия етаж в сградата на площад „Дружба“. Освен нея, читалището разполага с просторна концертна зала, обособени гримьорни, както и няколко по-малки зали за репетиции и обществени прояви. „Най-характерното качество за хората в Стрелча е, че са родолюбци и може би точно това крепи този малък град да съществува векове наред. Гордеем се и с древната си история, за която може с часове да се разказваме“ – обяснява Мариана Няголова, която вече 25 години е секретар на читалището.

„Ако не са самодейците в града и тяхното желание за работа, то и читалището нямаше да може да просъществува. Над 150 са самодейците в града, в който постоянно живеят около 4500 човека. Само в спектакъла за празника на града, който организираме всяка година в края на юли, участват над 100 човека - от деца в предучилищна възраст, до хора на 90 години. През годините на икономически промени в страната ни, читалището изживя много тежки моменти. Държавата беше почти абдикирала от читалищата и само благодарение на труда на много самоотвержени и сърцати хора, успяхме да запазим читалището. Въпреки недоимъка, читалището ни преживя истински ренесанс. Хората започнаха да идват, особено по-младите, с желание да създаваме нови състави. В града имаме много певци, танцьори, но музиканти засега липсват. Затова всички ръководители на съставите идват и работят в Стрелча отдруги населени места. За тях читалището сега осигурява дребни хонорари, така че да могат да си покриват транспортните разходи. С тяхно участие създадохме три певчески групи, които са на много високо, почти професионално ниво. Нарекли са се „Стрелица“, „Роден край“ и „Бащино огнище“. Имаме танцов състав „Усмивки“, неговите ръководители са от Копривщица. Театралният ни състав работи без прекъсване от много години и в него участва професионалният актьор от театъра в гр. Пазарджик Иво Русев. Постановките им се посрещат с голямо вълнение и са събитие за стрелчани. Трупата пътува със свои постановки много често и в съседните градове –  Сопот, Хисар, Копривщица и т.н. Основно финансовата подкрепата идва от Община Стрелча. Театралните постановки изцяло се финансират от общината, а през миналата година получихме средства за осветителна техника, за костюми на танцовия състав и стигаме до извода, че когато има разбирателство между институциите, всички вървим напред“.


Всички самодейци са много амбициозни в работата си“ – казва Мариана Няголова и допълва:

По-възрастните издирват стрелчански стари песни. Имаме група, която изпълнява само изворен фолклор, имаме група и за стари градски песни. Хората са наясно, че финансовите ни възможности са ограничени, но се стараем поне по веднъж в годината да им осигуряваме изява на някой от големите фестивали в страната, а ни представят и в чужбина“.

Снимки: архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени