Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните летни лагери са традиция за Кремиковския манастир

Въвеждането на религията като задължителен предмет в училище е процес, който вече три десетилетия след началото на прехода продължава да бъде отлаган. На този фон Българската православна църква създава свои инициативи, с които приобщава младите хора към православните ценности и начин на живот. Такива са зимните и летни православни лагери за деца, които съдействат за цялостното личностно израстване на младежите. Лагерните форми на обучение стават все по-разпространени и се организират из цялата страна. 

След повече от 7 години непрекъсната работа с млади хора, православните летни лагери се превръщат в традиция за Кремиковския манастир. Повече от 600 деца на различна възраст са прекарали част от лятната си ваканция в Светата обител миналата година. Престоят им е едноседмичен, а целта на заниманията е младежите да се докоснат до християнските ценности и добродетели, разказа пред БНР протойерей Серафим Янев, игумен на Кремиковския манастир „Свети Георги Победоносец“.

Педагозите успяват да привлекат вниманието на децата посредством беседи, църковно пеене, иконопис и други творчески дейности. На този фон младежите създават и трайни приятелства, а това ги кара да се връщат в църквата и да не забравят наученото.

Летните лагери се посещават и от деца, лишени от родителски грижи. От две години се провежда и лагерна смяна за млади хора със специални образователни потребности, допълни отец Серафим.

Престоят в манастира не само учи децата на основните християнски добродетели, но и ги възпитава, разказва Вера Еринина възпитател и преподавател по вероучение в Хаджидимовския манастир „Свети Георги Победоносец“.

Детските лагери в Неврокопската епархия се провеждат от 27 години, разказва преподавателят Светослав Костарев.

Всъщност първите детски православни лагери са били организирани още през Възраждането, разказва богословът доц. Костадин Нушев. Тази социално-просветна дейност на църквата става особено активна в периода след първата световна война.

По времето на комунизма тази дейност е определена като религиозна пропаганда и десетилетия наред нашата църква е била лишена от възможността да извършва духовно просветна и възпитателна работа с деца.

Днес православните лагери компенсират отсъствието на религиозното образование в българското училище, допълва доц. Нушев.

За необходимостта от духовна ограмотяване при децата, говори пред БНР и Белоградчишкият епископ Поликарп.

Подробности можете да чуете от репортажа на Еленица Маринова в предаването "12+3".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна