Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Веселин Василев: Космосът е една нерегулирана територия от гледна точка на правото

Илюстрация на китайската космическа сонда „Чанъе-4“, кацнала на Луната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди няколко дни бе съобщено, че НАТО е обвинила Русия в шпионаж на сателитите ѝ в космоса. В края на миналата година САЩ обявиха създаването на Космически сили, новосъздадения шести клон на въоръжените сили, първото ново звено на американската армия от 1947 година. Целта е да защитават американските сателити и да предотвратяват ракетни атаки от ниска орбита. Създаването на космическите сили се разглежда като признание за необходимостта от по-ефективна организация за защита на американските интереси в космоса.

"Аз искам преди всичко да кажа, че няма нищо ново, което да се случва принципно в Космоса, защото със самото създаване на космическите технологии преди повече от 60 години, основният двигател е било именно развитие на способности за разузнаване, за военно превъзходство и контрол. Всички спътникови и космически технологии имат първоначално такава цел, но това не трябва да ни учудва, защото трябва да разберем, че Космосът е една следваща територия за човечеството, която трябва да бъде усвоена, в която се пренасят всички дейности, които ние извършваме на земята като общество - в сферата на сигурността, отбраната, личния живот", каза в предаването "Хоризонт до обед" д-р Веселин Василев от Аерокосмическия клъстер.

Новите технологии позволяват да се изпълняват нови функции.

"Проблемът е, че Космосът е една нерегулирана територия от гледна точка на правото. Това е територия на всички страни, разбира се има регулации на ООН за мирно използване на космическото пространство, но наистина тенденцията е, че там ще се проявява все повече съперничество между държавите в областта на отбраната, в областта на сигурността, а дори и търговско", допълни Василев .

Според д-р Веселин Василев търговското съперничество ще бъде много по-силно, отколкото това в отбраната.

"Ще има интереси за добив на полезни изкопаеми от луната, от астероидите, това се говори на съвсем практическо ниво, т.е., ще бъдат замесени много големи и финансови, и икономически интереси в допълнение на военните", изтъкна експертът.

Агресия в Космоса е когато спътник, изпратен от една държава, разруши спътник на друга страна. Европейският съюз отделя голямо внимание на тези въпроси със създаване на инициативата за космическо наблюдение и проследяване, която създава сензори и инфраструктура за ранно предупреждение от възможни сблъсъци на спътници, проследяване на всякакви космически тела, военни или граждански или дори небесни тела, които се приближават опасно до космическа инфраструктура.

"И съответно тази информация в реално време бива анализирана и бива анализирана от гледна точка на нейното значение за сигурността и отбраната. И вече решенията се вземат от политиците по-нататък", подчерта Веселин Василев.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна