Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агнешка Холанд и Джералдин Чаплин - специални гости на София филм фест

Стефан Китанов
Снимка: БГНЕС, архив

Близо 150 игрални и документални филми ще бъдат показани на 24-то издание на София филм фест. Откриването ще е 12-и март в зала 1 на НДК с българския филм „Петя на моята Петя“. Българското кино е във фокуса на вниманието на фестивала тази година, а прожекциите ще продължат до края на месец март, каза пред БНР директорът на фестивала Стефан Китанов.

"Тази година показваме 21 български игрални филма. Досега в историята на фестивала сме имали само една година с повече филми. Преди две години показахме 22 филма. 8 от българските игрални филми ще имат премиера на София филм фест - това е абсолютен рекорд за момента. Наградата на София за цялостен принос в изкуството на киното ще получи Анри Кулев. Ще покажем последният му филм "Имало една война". Ще има изложба със страници от неговия стори борд на последната му книга".

Повече от 300 ще са само чуждестранните гости за 24-ия София филм фест. Голяма част от тях ще дойдат специално за 17-ото издание на София Мийтингс – бизнес платформата на кинотворците, през която те представят своите идеи пред международната филмова индустрия и могат намерят копродуценти на проектите си. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Това е моментът, който чакат създателите на филмите, а публиката чака срещата с вече готовите ленти. Немалка част от тях тази година ще са български, казва директорът на София филм фест Стефан Китанов. 

За 18-и пореден път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното“, съдържаща парична премия от 7 хиляди евро, осигурена от Столичната община. Два от филмите в конкурсната програма са български – „18% сиво“, режисиран от Виктор Чучков-син и лентата „Сестра“ на Светла Цоцоркова.

Полската режисьорка Агнешка Холанд и актрисата Джералдин Чаплин ще са специални гости на София филм фест, каза още Стефан Китанов. 

Агнешка Холанд ще бъде удостоена със специалния приз на ФИПРЕССИ на 24-тия София филм фест. Столицата ще бъде първата световна дестинация, където ще се представи най-новият филм на Холанд „Шарлатан“ след световната му премиера на Берлинале.

Джералдин Чаплин, първата дъщеря на Чарли Чаплин, и Уна ОНийл ще бъде удостоена с Наградата на София на Столичната община за своя принос в изкуството на киното. Зрителите пък ще видят няколко филма с нейно участие.

И още нещо, което не е за изпускане – носителят на „Златна палма“ и 4 награди „Оскар“ тази година - филмът „Паразит” ще има специална прожекция. Датата ще бъде обявена скоро.

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна