Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: На върха на държавата са трима души, които си съперничат за рейтинг

Слави Василев и Димитър Ганев пред БНР

Слави Василев
Снимка: Иван Русланов

"Политическият живот в България бележи нов момент, в който на върха на държавата намираме двама души, а може и трима, които си съперничат за авторитет и рейтинг". Това каза пред БНР анализаторът Слави Василев, като обясни, че тези трима души са президентът, премиерът и главният прокурор. Според него Румен Радев е включил на следваща предавка в политическото си послание и в авторитета си на първостепенен политически актьор в държавата:

"Румен Радев през 2020 г. е придобил голям политически капитал, опит. Осъзнал е силата си и е готов да се бори за политическата промяна, която обеща на българите през 2016 година", коментира анализаторът и прогнозира сериозно разместване на пластовете в политиката, въпреки че Бойко Борисов доминира българската политика през последните 10 години.  

В предаването "Нещо повече" Слави Василев заяви, че държавният глава има усещането, че всички останали власти в страната са срещу него:

"Президентът избра правилния момент, за да свали доверието си от правителството", категоричен беше той и уточни, че президентът е изложил позицията на редовия български гражданин.

Димитър Ганев Политологът Димитър Ганев се съгласи с коментара за "тримата големи" в българската политика, но добави, че главният прокурор Иван Гешев се опита да се разграничи от всички "играчи по терена":

"Така той искаше да отговори на спекулациите, появили се още след неговото избиране, заявявайки, че не е с никого".

По думите му притеснително е нивото, на което се води комуникацията между президента и премиера.

Димитър Ганев отново повтори тезата си, че няма да има трета оставка на Бойко Борисов, защото той си дава сметка, че така ще даде властта в ръцете на Румен Радев, който ще трябва да състави служебен кабинет. Политологът обаче не изключи варианта на съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, което не минава през служебно правителство.

Според Слави Василев президентът е дал заявка за определяне на позициите на двамата във вътрешнополитически план. Анализаторът прогнозира, че ще наблюдаваме все по-ясно противопоставяне между Борисов и Радев. 

Цялото интервю на Людмила Железова със Слави Василев и Димитър Ганев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна