Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Караиванова, НФЦ:

Българското кино може да бъде подпомогнато и с промени в законодателството

На 24-тия София Филм Фест ще бъдат представени 21 български филма, 8 от които - премиерно

На СФФ ще бъде връчена Наградата на София на художника, аниматора, режисьора и продуцента Анри Кулев
Снимка: СФФ

В рамките на месец и половина законът за филмовата индустрия се очаква да бъде предоставен за обществено обсъждане, след което той ще мине по всички държавни институции и ще влезе за гласуване парламента. Изразено е разбиране от страна на Министерството на културата за предоставянето на 10 млн. лева допълнително за производство на български филми, както и 15 милиона за инвестиции в нашата киноиндустрия. 

Това съобщи днес директорът на Националния филмов център Жана Караиванова.

Благодарение на усилията и договори, сключени в края на 2018 г. през 2019-а се произведени филми, които вече гледаме по екраните.

„Имаме закон за филмовата ни индустрия, направен още преди да има такава индустрия в България. Имаме една от най-добрите инфраструктури за кино. Но законът има несъвършенства, които трябва да бъдат отстранени“, каза още Караиванова.

Едната посока, в която се работи за подобряване на закона, е за насърчаване на инвестициите в киноиндустрията.

Към Министерството на културата са привлечени две работни групи – от специалисти, които работят по системата на стимулите в тази сфера, а другите по алгоритъма, по който се произвеждат български филми.

Българското кино – игрално и документално, както е от 2002 г. насам, ще е сред основните акценти на София Филм Фест от 12 до 22 март 2020 г.

За изминалите години на форума в програмата Ново българско игрално кино са представени на публични прожекции 191 български игрални филма. Отделно са документалните премиери, миноритарните копродукции и класически български филми. От 2003-та в станалия традиционен конкурс за български късометражен филм са представени над 210 български творби.

Тази година в СФФ ще бъдат показани 21 български филма, осем от тях ще имат премиера точно на феста, това е рекорд, уточни директорът на Стефан Китанов:
„Това е изключително радостно. Българското кино е в постоянно възходящо развитие. През изминалото десетилетие успехите не са никак малко, очакваме още и в бъдеще.“

На церемонията по откриване на 24-тия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на художника, аниматора, режисьора и продуцента Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното. В програмата на фестивала е включено представяне на неговия най-нов филм „Имало една война“ („Once Upon a War“).

Друго съпътстващо събитие, което също оказва подкрепа на българските кино творци със срещи и контакти на партньори и инвеститори за бъдещи копродукции, е София Мийтингс, посочи още Китанов. От 2004 г. насам в основните секции за първи, втори и трети филм на режисьора, както и в секцията „банка“ са били представяни 132 български мажоритарни игрални проекти. Много от тях се превърнаха в най-успешните български игрални филми през последните 15 години.

Повече информация - в звуковия репортаж на Катя Василева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени