Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест срещу ратификацията на СЕТА

Снимка: БГНЕС

Граждани ще протестират срещу гласуването на второ четене на ратификацията на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС, известно с абревиатурата СЕТА, съобщи на пресконференция Христо Лафчиев от национална група "Не на Стратегията за детето 2019 - 2030". 

Очаква се ратификацията му да бъде одобрена утре (19-и февруари) сутринта в парламента, а под прозорците на депутатите ще се съберат представители на различни организации и дори политически партии. Протестът се организира във фейсбук, а около тезата, че търговското споразумение е пагубно за страната ни, се обединяват десетки хора. 

Хора от различни професии се обединяват в искането си България да се откаже от СЕТА - търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, обясни Лафчиев.

"Различни хора тръгват да обсъждат СЕТА и да заявяват различни позиции. Ще имаме изключително оспорвано гласуване в парламента", каза Лафчиев, с което обясни защо протестът е насрочен за сряда. Няколко мнения бяха представени, първото от които на Мадлен Кирчева - икономист и общественик. Според нея канадски предприемачи или американски предприемачи с регистрация в Канада "ще претендират по отношение на селско стопанство, като търговия със семена или инвестиране в животновъдство: "Ние знаем, че има разработени ГМО култури и животни, патентовани гени и породи. Ако тук бъдат допуснати такива инвестиции, а СЕТА ни задължава, то ние ще трябва да плащаме и ще трябва да излезем от характерната за българина храна". 

Магдалена Ташева от партия "Атака" се притеснява, че страната ни ще бъде ощетена заради клаузи в споразумението, които са в полза на чужди инвеститори. 

Явор Гочев от Българския родителски централен комитет изрази опасение, че между законовите текстове за търговското споразумение могат да бъдат направени промени в напълно различна сфера, което е характерно поведение на управляващите. 

По време на пресконференцията не бяха представени тези на експерти, които подкрепят споразумението и не бе направен опит аргументите на поддръжниците на СЕТА да бъдат оборени. 

Репортаж на Марта Младенова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна