Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Христов: Предателство има и в основата му стои поп Кръстю

"Предателство има и в основата му стои поп Кръстю. Опитите това да бъде оспорено са несериозни". Това каза пред БНР проф. Ивайло Христов - автор на книгата "Публичният образ на Васил Левски. Медийни полемики и обществени дебати". Той добави, че повечето сериозни академични учени застъпват тезата за предателството на Васил Левски. Според проф. Христов залавянето на Апостола е следствие от множество фактори, включително и негови грешки.  

"Книгата обхваща няколко основни периода от новата българска история. Това са буржоазният период - от Освобождението до 1944-та година, периодът на социализма и най-новото време", обясни авторът. 

Като основен акцент в творбата си той определи, че е търсенето на обяснение защо българите са избрали Левски за свой национален герой:

"Отговорите трябва да се търсят в няколко аспекта", посочи проф. Христов и добави:

"Първо, защото идеалът на Левски за силна, независима и свободна България е идеалът на българите в продължение на векове. Второ, защото личността на Апостола носи всички черти на съвременния политически лидер. Трето, защото създаването на Вътрешната революционна организация е оригинално дело на Левски, което е без прецедент в Европа. ... Левски пръв стига до мисълта, че българският народ не бива да чака свободата си отвън, а трябва да я извоюва и да пристъпи към всенародно въстание, за да осъществи своята идея".

Според проф. Христов в живота на Левски има две драми - идеализмът му и безпаричието: 

"Един чист човек, идеалист, се заема с революцията, която е едно кърваво дело", обясни той.

Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Ивайло Христов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна