Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентското предаване "Ателие" ще се излъчва по БНТ

Сградата на БНТ
Снимка: БГНЕС

"Ателие" е документална поредица за изкуство и култура на ТВ “Алма Матер”. През март ще започне излъчването на нови предавания по БНТ.

"Аз мога да кажа, че това е първото предаване в телевизионен ефир, правено от млади хора за млади хора и то в областта на културата, на изкуството, на младежки каузи, нещо, което не се среща за съжаление в нашия ефир", каза в предаването "Графити по въздуха" доц. д-р Светлана Божилова от Факултет по журналистика и масова комуникация

През 2010 година студенти от НАТФИЗ, Музикалната академия, Художествената академия и Софийския университет "Свети Климент Охридски" пожелаха да правят предаването "Ателие".

"Искам да кажа, че най-голямото признание дойде по линия на европейската студентска телевизионна мрежа, когато по формата на "Ателие" започнаха техни колеги от Лондон, от Париж, от Торино университетите, от Оксфорд да правят "Ателие", което е страхотен комплимент. За съжаление последните 2 години при промяна на ръководството на университетската телевизия въобще бяха прекратени студентските предавания и аз много благодаря на програмния директор на БНТ 1, че подава ръка и че има желание да възстанови най-добрите студентски предавания", допълни  Светлана Божилова. 

Поредицата ще бъде по-динамична, коментира режисьорът Петър Вълчев.

"Следващият епизод, който ще бъде излъчен, е със Снежина Петрова и нейните студенти, пътуващи към Бургас за тяхна студентска работа, тяхна студентска постановка в театъра в Бургас и в него ние виждаме как Снежина работи с тези студенти, с тези млади хора", допълни Вълчев.

Основната мисия на "Ателие" е да намира във всички полета на културата и изкуството таланти и да дава шанс на аудиторията, националната и онези, които се интересуват и вълнуват от тази тема, да виждат бъдещето на изкуствата в България.

Ангелина Грозева, студентка в 4-ти курс, специалност телевизионна журналистика ще подготви репортажи за компостирането на отпадъците и за изкуството на мимикрията.

"Мисля, че малко медиите се вслушват в това какво иска самият зрител, самия слушател, тъй като не се допитват много до тях, особено до младите хора, не се хваща точния импулс на обществото и на времето, който трябва да бъде следван. И наистина повечето хора, които са част от медиите, смятат, че културата и изкуството не са интересни за обществото. Като човек, който има доста контакти с различни хора смятам, че това не е точно така и имам наблюдения от едно изследване на една моя състудентка, колежка от Факултета по журналистика и масова комуникация, че наистина хората имат нужда от култура в медиите, която за съжаление липсва и е необходимо да се възражда все повече", каза Ангелина Грозева.

Хората имат нужда от изкуство, допълни режисьорът Петър Вълчев: "И само чрез изкуство те могат по някакъв начин да се докоснат до другия свят, до други човек, до различния човек, да бъдат емпатични и по този начин да разберат себе си".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени