Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачката срещу пенсионните реформи в Гърция продължава

Участничка в протестите в Атина
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачка парализира обществения транспорт в Гърция. Поводът - поредната реформа в пенсионната система, която, според синдикатите, ще доведе до повишаване на възрастта за пенсиониране и ниски пенсиите при по-високи осигурителни вноски. Хиляди протестираха в Атина, Солун и други градове.

До утре сутрин продължава стачката в Гърция срещу пенсионните реформи. Фериботи и влакове не се движат. Парализиран е и градският транспорт в Атина.

Демонстрациите приключиха без сблъсъци, но спирането на всички видове градски транспорт в Атина доведе до задръстване на пътния трафик. Хората пътуваха с личните си автомобили по няколко часа, за да отидат на работа, но пред медиите заявиха, че подкрепят стачката срещу правителството.

Моряците са категорични, че няма да пуснат фериботи и товарни кораби до края на стачката утре сутрин.

Железничарите също не отстъпват и движението на влакове е спряно.

Затворени останаха днес всички държавни учреждения и общински служби. Масово се включиха в протестите учители и лекарите от държавните болници.

Протестиращите получиха подкрепа от всички опозиционни партии. Все пак се очаква парламентът до подкрепи пенсионните реформи само с гласовете на депутатите от управляващата консервативна партия "Нова Демокрация".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна