Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жертвите от коронавируса в Китай надхвърли 2000

| обновено на 19.02.20 в 08:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите от новата епидемия от коронавирус в Китай достигна 2004, след като за ден починаха още 136 души, съобщи Франс прес.

Новите заразени обаче намаляват за втори пореден ден - до 1749 души, което е най-малкият брой нови случаи за ден този месец. 

Иначе заразените с коронавируса в Китай са общо 74 185.

Втори смъртен случай от новия коронавирус е бил регистриран в Хонконг, съобщи Ройтерс. Починалият е 70-годишен мъж, който е имал съпътстващо заболяване.

Междувременно агенция Киодо съобщи за нови 79 случая на заразени с коронавирус на круизния кораб „Даймънд принсес“ в японското пристанище Йокохама, с което общият броя на заразените достигна вече 621 спрямо 542 случая вчера. Това е най-големият брой на заразени извън Китай.

Дневен брой на заразените от Covid-19 в Китай

От днес над 500 пътници вече започват да напускат кораба, след като престояха две седмици на борда под карантина. На борда на кораба обаче все още остават повече от 2000 души, като някои от тях тепърва ще бъдат тествани за смъртоносния вирус.

Броят на заразените на круизния кораб само показва, че на този етап коронавирусът се разпространява до около 17% от хората, намиращи се в затворена среда.

Това изглежда в сериозно противоречие с официалните ежедневни данни от Китай, показващи за пореден ден намаляване на броя на новите заразени в цялата страна.

Изследване, публикувано от китайски служители, твърди, че повечето пациенти страдат леко от заболяването. Както и че най-застрашени са възрастните и болните хора.
Извън най-силно засегнатата провинция Хубей броят на новите случаи намалява и китайският национален здравен орган заяви, че това е знак, че огнището е под контрол. Световната здравна организация обаче предупреди, че е твърде рано да се каже дали спадът ще продължи.

Междувременно от централната китайска провинция Хубей обявиха, че ще приложат още по-драстични мерки за издирване на пациенти с температура с оглед възпиране на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Синхуа. Ще се проверяват и случаите на пациенти, купили без рецепти, медикаменти срещу кашлица и температура.

Същевременно в Женева представителят на Световната здравна организация по въпросите на извънредните ситуации Майк Райън заяви, че строгите мерки, взети от Китай, са забавили разпространението на коронавируса зад граница с две-три седмици, предаде ДПА. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!