Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Блумбърг ще участва за първи път в телевизионен дебат

Майкъл Блумбърг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за номинация на демократите за президент на САЩ Майкъл Блумбърг ще участва за първи път в дебат с останалите участници в надпреварата.

Условие за право на участие в дебата в Невада бе достигане на двуцифрен рейтинг в четири национални допитвания, признати от демократите. Във вторник от кампанията на Блумбърг потвърдиха, че той ще се качи на сцената с останалите кандидати. 

В съвместно допитване на американските обществено радио и телевизия (NPR/PBS NewsHour/Marist) подкрепата за Блумбърг достигна 19%. В същaта анкета на върха с 31% е независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс. Блумбърг е втори, а на трето място е бившият вицепрезидент Джо Байдън с 15%.

78-годишният Блумбърг, познат като кмет на Ню Йорк и бизнесмен, е в кампанията с огромен рекламен бюджет и до момента се смята, че е похарчил стотици милиони долара за клипове по радио, телевизия и онлайн.

Някои, сред които Сандърс, го обвиняват в опит да “купи изборите” и посочват, че той стои зад противоречиви инициативи:

„Господин Блумбърг, вие определено няма как да победите с репутация си в Ню Йорк, която включва расистки политики като „спри и претърси“, каза Сандърс. 

Други като Байдън и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън са убедени, че ще успеят да го оборят по време на дебатите.

Блумбърг не се включи пряко в първите четири надпревари за номинация на демократите, но планира да участва в т. нар. "Супер Вторник" на 3 март, когато се провежда гласуване в 14 щата.

Домакини на днешния дебат в Лас Вегас са NBC News и MSNBC.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна