Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прояви за 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

| обновено на 19.02.20 в 17:59

147 години от обесването на Васил Левски отбелязва цялата страна днес. През целия ден са предвидени възпоменателни прояви.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов, придружен от трима министри, поднесе венец пред паметника на Апостола в София.

Бойко Борисов и членове на правителството пред паметника на Левски в София. Снимки: БГНЕС

Народното събрание почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Председателят на парламента Цвета Караянчева се обърна към депутатите:

„Той ни  научи да живеем достойно, да вярваме в своите сили, да бъдем единни в името на България. Днес сме длъжни да си припомним думите му "За отечеството работим, байо. Кажи ти мойте и аз твойте кривици, па да се поправим. И все заедно да вървим, ако ще бъдем хора". Поклон пред паметта на Апостола на българската свобода - Васил Левски“.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова оглавиха гражданското шествие "По пътя на безсмъртието“ - от килията до паметника на Васил Левски. 

Програма "Хоризонт" на БНР ще излъчи пряко митинга, който ще се проведе в 18.00 часа пред паметника на Апостола в София. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Есето си, посветено на героя на България, ще прочете ученичката Михаела Дакова от 11 клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня. 

Пред паметника на Васил Левски в София се поклони и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му, ако политиците четяха повече Левски, България би била друга държава:

“Ако го четем повече, ще се лишим от дилемите, които ни ги задават в последните 20 г. – имало ли е турско робство, нямало ли е? Казва: всички ще бъдем равни - и българи, и турци, и евреи. И дотук добре, само че той продължава, но под един закон български“, каза военният министър Красимир Каракачанов.


В родния град на Левски - Карлово, на митинг-поклонение стотици жители и гости на града сведоха глава пред паметта на Апостола.

На отбелязването на годишнината в Пловдив, за да изрази уважението си към сина на България, беше и американският посланик Херо Мустафа

С гражданско поклонение в двора на Къкринското ханче, където Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. беше отбелязана 147-годишнина от гибелта на Апостола.

Пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче венци и цветя в знак на признателност поднесоха политици, представители на институции, десетки граждани и ученици:

Ето какво участници в поклонението: „Левски е икона, човекът, обединил нацията; Най-великият българин, служил за пример на поколения българи; Светиня е за нас; Той остана символът на България; Не трябва да забравяме патриотизма, който е имал Апостола;  Неговите завети за чиста и свята република“.

Ученици от Ловешкото основно училище „Васил Левски“ изнесоха рецитал за живота и делото на Апостола.

Кулминацията на отбелязването на годишнината от гибелта на Левски е националното възпоменателно факелно шествие, което се организира за седма поредна година от патриотичната организация „Ловчанци“. То ще тръгне в 19.00 ч. от централната част на града и ще завърши пред най-величествения паметник на Апостола, поясни един от организаторите Тодор Иванов:

„Все повече хора от страната се свързват с нас и изявяват желание да присъстват на това събитие. И то се създаде като една нова национална традиция, точно от тук – революционната столица на Левски, да почитаме паметта му и делото му по този внушителен начин. В шествието няма място за политически партии и политици. Всеки ще бъде гражданин в това събитие. Няма по големи от Апостола.“

Заради шествието от 18.30 ч. се спира движението по част от бул. „България“ и ул. „Търговска“ в Ловеч, както и по останалите улици по маршрута на шествието в кв. „Вароша“.

Премиера на фолклорния танцов спектакъл „През погледа на Левски“ ще бъде представена довечера по повод годишнината. Спектакълът е симбиоза между танц и театър, поясни режисьорът и хореограф Кристиян Костов. "Една обиколка, разходка, разходка из фолклорните области на България", обясни той.

В ролята на Левски е македонският актьор Георги Трайков. "Много е трудно да се влезе в неговата роля. Ние сме много далеч от нещата, идеите, които Апостола ги е правил. Надявам се да го оправдая", сподели актьорът.

В храм „Свети Иван Рилски“ в Търговище бе отслужена панихида по повод 147 години от гибелта на Васил Левски. След църковната служба към миряните се обърна Ставрофорен иконом Славчо Проданов:

„Васил Левски-Апостола на нашата свобода си остава за вечни времена Апостол на чистата и свята република".

Събитията посветени на годишнината от гибелта на Левски завършиха с поднасяне на венци и цветя пред барелефа в центъра на града, където ученици от II Средно училище „Професор Никола Маринов“ изнесоха музикално-поетичната композиция „Поклон пред теб, Апостоле!“.

В петте общини на Ямболска област ще бъде почетена паметта на Васил Левски. В Ямбол поклонението ще е пред барелефа в гимназия "Васил Левски". За поредна година жители и гости на град Стралджа ще почетат трагичната гибел на Апостола чрез факелно шествие, което ще премине по главната улица на града, а пред мемориалната плоча на героя ще се поднесат цветя и венци. Тематични кътове за Дякона, „уроци по родолюбие“ с малките читатели организират в библиотеките и читалищата в община Болярово, а в училище „Д-р Петър Берон“ Ученическият съвет ще представи презентация за живота и делото на Левски.

В Сливен възпоменателната церемония ще се състои на площада, носещ името на Апостола на свободата. Тя ще започне в 11 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на Дякона. Възпоменателните прояви ще започнат от 9.30 ч. с „Урок по родолюбие“ пред ПМГ „Добри Чинтулов“,  на който ще бъдат разказани спомени за учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Левски. В 10.00 ч. в квартал „Клуцохор” ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Дякона -  Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов - Брадата и паметника на Таньо войвода, пред барелефа на Васил Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село”.

Над 100 ученици от училищата в Смолянска област, носещи името на Васил Левски, почетоха 147-годишнината от гибелта на Апостола на свободата със състезание "Лъвски скок".

В оригиналната надпревара участваха възпитаниците на Профилираната природоматематическа гимназия "Васил Левски" в Смолян и училищата в Доспатските села Чавдар и Змеица, Златоградските училища в село Ерма река и основното училище в Златоград, училищата в Маданското село Боровина и основното училище в Неделинското село Средец, както и ученическото общежитие "Васил Левски" в Девин.

Надпреварите се провеждат в четири възрастови групи, като учениците мерят сили в дисциплини "Щафета с преодоляване на препятствия" и "Совалково бягане". Класирането е индивидуално и отборно. Училището, събрало най-много точки от двете дисциплини, печели купата "Лъвски скок".

При основните училища победител е основното училище в Златоград, следвано от Боровина и Ерма река, а при големите първи станаха възпитаниците на Райковската гимназия. След тях се наредиха от ученическото общежитие в Девин.

За първи път ученици от Кърджали почетоха годишнината от обесването на Васил Левски извън официалната програма. Инициативата е на учители от началния курс. Часове преди общоградското поклонение те заведоха децата пред паметника на Апостола, за да поставят своите цветя и да научат повече за дейността на Дякона.

И в Кипър днес българи и кипърци свеждат глава пред Апостола на свободата.