Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще търси само квалифицирани чуждестранни работници чрез точкова система

| обновено на 19.02.20 в 18:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство оповести новата си имиграционна политика, с която иска да привлече най-способните кандидати от чужбина и в същото време да прекрати притока на нискоквалифицирани работници. Новата точкова система обаче бе остро критикувана.

Първата промяна е, че всички, независимо дали идват от страни от ЕС или от другаде, ще бъдат третирани по един и същи начин. Чужденците ще трябва да съберат поне 70 точки, за да могат да кандидатстват за работа. Ето най-лесният начин тези точки да бъдат събрани, като се изпълнят задължителните условия. 20 точки за предложение за работа, 20 точки за доказана квалификация, още 20 точки за предложено заплащане от минимум 25 600 паунда или за работа в сектор с недостиг на работна ръка, и още 10 точки за владеене на английски език. Допълнително точки могат да се получа в зависимост от степента на квалификация. Ето какво заяви министърът на вътрешните работи Прити Пател:

„Това е много радикална реорганизация. За първи път за близо 40 години британско правителство ще контролира и ще определя имиграционната си политика“.

Новата система обаче незабавно бе критикувана от работодателите в сектори като здравеопазването, социалните грижи и хранително-вкусовата индустрия, които са силно зависими от по-евтин и смятан, от мнозина неоснователно, за неквалифициран труд. Министърът на вътрешните работи в сянка Дайан Абът:

„Управляващите объркват нивото на заплатите със стойността на работата и колко важна е тя. Това ще направи изключително трудно наемането на работници в социалните грижи, особено в Лондон и югоизтока“.

На работодателите сега се казва, че трябва да подобрят производителността и да инвестират в нови технологии, като същевременно обучават нова местни кадри. Експерти в трудовата заетост трудно виждат как това ще се случи особено като се има предвид, че преходният период за Брекзит изтича в края на годината и от началото на следващата се прекратява свободното движение на хора. 

Нискоквалифицирани работници от ЕС и такива, които не говорят английски, няма да получават визи за Обединеното кралство, според оповестената от правителството нова имиграционна точкова система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени