Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Въпреки обещанията да се реши проблема, Северната тангента на столичното околовръстно шосе, както и пътищата за Банкя и Панчарево, са платени, пише „Дума“. Пътната агенция все още преговаря със софийската община за статута на тези пътни участъци. Двете институции не могат да се разберат как да решат проблема повече от година.

Според „24 часа“ София ще плаща на Пътната агенция, за да няма винетки за селата. Общински съветник от ГЕРБ уверява, че споразумението е готово за подписване. Нови табели по пътища в районите Кремиковци, Панчарево, Нови Искър и Банкя предупреждават от понеделник, че преминаването се плаща, уточнява изданието.

Темата е водеща за „Труд“ със заглавието "Купуваш винетка, за да отидеш на работа". камионите и автобусите ще се движат безплатно от 1 март по същите пътни отсечки, коментират жителите на столичните квартали, които плащат за леките си автомобили. Не е уточнено дали за посещение в големите магазини край София ще трябва винетка.

В деня, в който се открива изложение в Пловдив с акцент върху животновъдството, „Земя“ подчертава „Топят се стадата от овце и кози“. Сушата, скъпите фуражи и ниските изкупни цени на млякото удариха животновъдството, пояснява вестникът. Спадът е с близо 6 на сто през 2019-а спрямо 2018 година.

„Труд“ пише, че само 20 на сто от зеленчука на пазара е български. Данните са на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Увеличава се вносът на продукция от страни извън Европейския съюз, казват от комисията.

В интервю за „Монитор“ д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация коментира, че българинът доплаща 50 на сто от парите в системата. Той предлага да се плаща за излекувани пациенти, а не за брой хоспитализирани. Според д-р Хасърджиев болниците ни трябва да са десет пъти по-малко.

Водеща световна интернет платформа за електронно пазаруване откри сайт за произведени в България стоки, информира „24 часа“. В продажба са повече от осем хиляди продукта. Страната ни е първа от Източна Европа, възползвала се от международната програма на платформата.

Обсерваторията в Рожен ще бъде отворена за посетители, информира „Телеграф“. Там се намира най-големият телескоп на Балканите. Всеки посетител ще може да види звездната си зодия срещу вход от 10 лева.

10 милиона лева за финансова инжекция за българското кино се предвиждат в нов законопроект, пише „Монитор“. Предстои промените в Закона за филмовото изкуство да бъдат предложени за обществено обсъждане след месец. Държавата има идея да отдели минимум 15 милиона лева за стимулиране на чуждестранни инвестиции в родната индустрия.

Паметник на Левски вдигат в Русе, пише „Телеграф“. Откриването ще е на 18 юли за рождения ден на Апостола. Министерството на отбраната дарява гилзи за изливането на монумента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна