Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Гълъбов: Топлото време намалява риска от птичи грип

Увлечението по био храните отваря вратичка за спекулации

Снимка: БГНЕС

Птичият грип се завръща въпреки уверенията на властите, че са предприети всички мерки за завишен контрол.

При затопляне на времето вероятността от нови случаи ще намалее рязко, тъй като вирусът трудно устоява на температури над 25 градуса, обясни пред "Хоризонт" Ивайло Гълъбов, член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите

Водоплаващите птици могат да бъдат "резервоар" на вируса, тъй като при тях има по-голяма преживяемост, припомни Гълъбов. Рискът не е за потребителите, а за стопанствата, подчерта той.

„Всички усилия до момента са насочени към повишаване на изискванията към регистрираните обекти и към организираното производство“, допълни Гълъбов. По думите му, самите фермери осъзнават, че загубите са за тяхна сметка, а компенсаторните плащания не ги покриват изцяло.

Ивайло Гълъбов очерта като проблем това, че новият ветеринарен закон отпреди две седмици не предвижда санкция, различна от сега съществуващата за нерегистрирани животновъдни обекти. 

„Известно е, че те крият големи рискове, както за разпространение на епизоотии, така и за разпространение на храни с нерегламентиран произход“, коментира Гълъбов.

На пазарите и в електронните форуми се разпространяват продукти, произведени далеч от промишлени условия и регистрирани обекти, отбеляза още той.

„Има едно леко увлечение към био храните. Био производството е доста скъпо в България, пазарният дял е много малък. Когато работиш в нерегламентиран обект, е много лесно да спекулираш с думите „био“, „домашно“ и т.н. Според мен потребителите са много сериозно подведени по отношение на всички храни, които се произвеждат и разпространяват от производители, които ползват нерегистрирани животновъдни обекти.“

Мнението на Ивайло Гълъбов чуйте в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна