Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Петкова, МЗХГ: И едно животно може да бъде риск за цяла индустрия

Обезщетяват фермерите при болести по животните по нови правила

Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще променя наредба за изплащане на обезщетения на фермерите, свързани с болести по животните и епизоотичните рискове. В рамките на общественото обсъждане предложения се приемат до 16 март. Очаква се след април компенсациите да се изплащат по новите правила.

Наредбата цели отговорно отглеждане на животните, а не намаляване на парите за компенсации, подчерта в предаването „Преди всички“ д-р Петя Петкова, оглавяваща дирекция „Политики по агрохранителната верига“ в МЗХГ. 

В последните години страната ни е подложена на много епизоотии, за които няма лечение и превенцията е сред основните мерки за биосигурност, които се налагат, допълни Петкова. По думите й "дори едно животно може да представлява риск за цялата индустрия“.

Наредбата за пръв път регламентира различни компенсации за фермерите според това как са се справили с намаляването на рисковете. Отглеждането на животните по хуманен начин, ваксинации, стриктно водене на документация, идентификация на новородени животни също ще бъдат сред критериите при преценка на компенсациите.

„Най-вече да отглеждат животни с ясен произход, ясен здравен статут“, подчерта Петя Петкова. Сред най-грубите нарушения, които ще „режат“ от компенсациите на стопаните, тя посочи населването на животни в животновъдните обекти без разрешение от компетентен орган. 

„75% е редукцията на обезщетението в такива тежки случаи“, предупреди Петкова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна