Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Новата британска система за имиграция, която предстои да бъде обявена днес, ще стимулира наемането на "блестящи" служители вместо на нискоквалифицирана работна ръка, пише френският вестник "Поан".

За получаването на работна виза кандидатите ще трябва да представят документи за завършено образование, да говорят английски и да имат предложение за работа с минимална годишна работна заплата от 25 600 лири (30 280 евро), като гражданите на ЕС няма да имат предимство пред тези на трети страни.

Новите изисквания, които ще влязат в сила от 1 януари догодина, вече предизвикаха притесненията на някои британски ведомства като Националната здравна служба, функциониращи с помощта на работници от чужбина, които често не получават голямо заплащане, отбелязва изданието.

Новата имиграционна система ще принуди британските предприятия да спрат да разчитат на нископлатени чуждестранни работници и да наемат повече британци, подчертава "Дейли телеграф". Министри от правителството твърдят, че се очаква тя да доведе до съществено намаляване на миграцията.

Според съветници до 70 на сто от работниците от ЕС, които са започнали работа във Великобритания след 2004 г., не биха отговорили на изискванията, въведени с новата точкова система.

Правителството вече беше подложено на критики за новите правила. Лидери на британската индустрия предупредиха, че те може да доведат до "пълна катастрофа" за някои предприятия, отбелязва "Ивнинг стандард".

Радикалните промени, въведени с новите правила, може да доведат до криза в здравните и социални услуги, коментира "Вашингтон пост", посочвайки, че те затрудняват гражданите на ЕС да намерят работа във Великобритания, но са улеснение за граждани на редица други страни.

Стотици хиляди граждани на ЕС работят в момента в сектори като селското стопанство, здравеопазването и ресторантьорския бизнес, които са относително нископлатени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени