Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е изправена пред муден икономически растеж и през 2020 година

Германската индустриална и търговска камара DIHK заяви в сряда, че очаква най-голямата европейска икономика да нарасне с 0,7% през тази година, което е малко по-добре от 0,6% през 2019 година.

Голяма част от очакваната експанзия обаче вероятно ще се дължи на четирите допълнителни работни дни през настоящата година спрямо 2019, като в същото време силното държавното потребление се очаква да подкрепи иначе нестабилната икономика на страната.

"Повече компании все още очакват бизнесът през тази година да бъде по-лош, отколкото по-добър", посочи управляващият директор на DIHK Мартин Ванслебен, представяйки най-новото бизнес проучване на асоциацията, проведено сред повече от 26 000 фирми, предаде Ройтерс.

DIHK отбеляза, че като растежът на немския износ се намира в застой на фона на търговските конфликти и несигурността около Брекзит.

Според последното проучване на търговската камара има леко повишаване на нагласите на бизнеса за инвестиции спрямо подобна анкета миналата есен.

"Трябва обаче да се има предвид, че несигурността, провокирана от китайския коронавирус, идва тепърва", предупреди Ванслебен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!