Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО учи 7 общини как да включват гражданите във вземането на решения

Ива Таралежкова
Снимка: Юлияна Корнажева

Форум „Гражданско участие“ ще подпомогне 7 активни български общини в рамките на конкурса „Вход за граждани“. Става дума за въвеждане на нови инструменти за взаимодействие на местната авласт с гражданите.

Мрежата Форум „Гражданско участие“ работи с над 100 организации в цялата страна. Инициативата цели да подобри достъпа на гражданите до инструменти за вземане на решения на местно ниво, обясни пред „Хоризонт“ Ива Таралежкова от Форум „Гражданско участие“.

„Участието във вземането на решения е като танц – изискват се двама. Колкото и да са активни гражданите и организациите, ако общините не са отзивчиви или не предоставят възможности и „входове“ за граждани – това участие няма да се осъществи или ще се осъществява формално, както в много от случаите“, коментира тя.

Според Таралежкова, всяка община иска да бъде разпознавана като отворена и открита в грижата й за гражданите. „Каква е обаче гаранцията, че решенията, които се вземат, са наистина онези, които и гражданите очакват? За да направим този диалог по-гладък, по-добър и полезен и за двете страни, ние предлагаме три сравнително нови инструменти, които работят на практика.“

Редът и правилата за обществени консултации, които общините имат задължение да извършват, са един от предлаганите инструменти. „Нямаме никъде регламент, правила, стандарти какво означава ефективна обществена консултация“, подчерта Ива Таралежкова. Столичната община вече има предприети стъпки в тази посока.

Другият инструмент, който вече е въведен в около 15 български общини, е създаването на фонд за граждански инициативи. Малка част от общинския бюджет се заделя и се дава възможност гражданите да участват с проект за финансиране на дадена идея, която след това сами да реализират.

Третият инструмент е нов за България. Представлява онлайн платформа за консултации, която работи в над 130 институции в цял свят.

Още детайли по темата ще научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени