Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч започна процедура за укрепване на къщата на съратник на Васил Левски

Къщата на Христо Цонев, съратник на Васил Левски
Снимка: Пламен Христов

Къщата на един от най-близките съратници на Васил Левски в Ловеч - Христо Цонев-Латинеца, е в окаяно състояние от години и се руши. До 1995 година в къщата, където Левски често се е укривал, е имало музейна експозиция, но впоследствие сградата е изоставена.

В началото на юни 2018 година кметът на Ловеч Корнелия Маринова е издала заповед за завземане на безстопанствения имот.

"Къщата е безстопанствена, тъне  в забрава. Предвид това община Ловеч предприе действия за идентифициране на собствениците. Тя не е държавна, нито общинска собственост, а е частна собственост. Идентифицирахме собствениците. За съжаление обаче няма достатъчно налична информация в национална база данни население, поради което община Ловеч пристъпи към процедура по завземане на имота с цел неговото съхранение, с цел опазването му, тъй като имота има статут на недвижима културна ценност от вид исторически и категория национално значение", каза Иваничка Иванова, началник на отдел „Общинска собственост“ към община Ловеч.

Община Ловеч е започнала през 2018 година процедура за укрепване, реставрация и консервация на къщата. Процедурата се извършва по Закона за културното наследство чрез Националния институт за недвижимо културно наследство.

Общината чрез заповедта за завземане не става собственик. След като измине 10 годишен давностен срок, община Ловеч ще придобие имота по давност.

"Христо Цонев е къкринец, който се е преселил в Ловеч. Той е един от съратниците и сподвижниците на Левски в Ловеч, член на ловчанския революционен комитет. Това е прословутия държател от месец май на 1872 година на Къкринското ханче и на 27 декември Стефанов ден на същата 1872 година е арестуван заедно с Левски и Никола Цаков-Бакърджията. Докарани са тримата в Ловеч, оттам в Търново (Велико Търново- бел. на ред.) и от Търново в София, където са изправени пред специалната правителствена комисия. Поради липса на доказателства за участието на Латинеца и Никола Цвятков в комитетското дело. Двамата са освободени и се завръщат в Ловеч, където отново са арестувани в Конака и престояват до Великден, когато са освободени под гаранция, това е през 1873 година", каза Теодор Тончев, експерт в Регионалния исторически музей.

Васил Левски престоява в Ловеч през зимата на 1871, 1872 и лятото на 1872 година. Той е имал тайни къщи. Една от тези къщи в Ловеч е къщата на Христо Цонев - Латинеца.

"Левски е отразил в своето джобно тефтерче, че тук е пребивавал някои от дните на зимата на 1872 година. Къщата е реставрирана", допълни Тончев.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна