Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Данаилова:

Детето няма право на "празни храни"

У нас 20 % от децата между 7-18 години са с наднормено тегло, като една четвърт от тях са със свръхтегло. Темповете на разрастване на проблема са драстични. През 2007 година в Австралия 27 % от децата са с тегло над нормата, като от 1985 г. До 1995 г. числото нараства два пъти, а за следващите 10 години с повече от три пъти. Причините за затлъстяването са много. Като обобщен извод - детето приема повече енергия, отколкото изразходва.

Храненето е основен фактор, определящ здравето, растежа и развитието на децата. В ранна детска възраст се възпитават нагласи за вкус към определени храни (например с по-малко мазнини, сол и захар) и чувството за удоволствие от храната.  Изграждат се хранителни навици, които могат да повлияват хранителното поведение през следващите периоди от живота. Създаването на здравословен хранителен модел в ранен етап от живота е база за поддържането му в по-късна възраст и намаляване в бъдеще на риска от хронични неинфекциозни заболявания.

Всяко дете се нуждае от пълноценна, нутриентно наситена храна, без "празни" калории. Децата се нуждаят всекидневно от комплексен въглехидрат, качествен белтък и от есенциални мастни киселини, категорична е нутриционистът Яна Данаилова.

Как да изградим правилен хранителен режим на децата си - чуйте в интервюто на Петя Зунгорлиева с нутрициониста Яна Данаилова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна