Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба порцелан и стъкло

БНР Новини
Съвместна изложба на Елизар Милев и Красен Троански
Снимка: София прес

Галерия-книжарница „София прес“ представя изложба на двама млади артисти Елизар Милев и Красен Троански. Авторите се движат успоредно в развитието си още от студентските си години до днес. Творческите им търсения са предимно в областта на силикатния дизайн, но различията, разбира се, са не само в избора и работата с различни материали и трактовката им, но в различния подход в работата. 

Въпреки че, както се изразяват критиците, съществува дискретен диалог между творбите на двамата автори-съмишленици в естетическите и художествени търсения, при запазена творческа индивидуалност. 

Елизар Милев
Характерен и за двамата е респектът както към технологичната прецизност, така и към творческите идеи, което е белег за високия художествен резултат и при двамата. Това се потвърждава от много и различни национални и международни отличия и при двамата, даже човек се респектира, че Елизар Милев има осем такива признания от България, Китай, САЩ, Франция.

Елизар Милев се изразява предимно в стъклото и прави интересни връзки с архитектурата или квадратните форми. Те са оцветени на места, което също влиза в решението да направи творбата по изразителна, създава също едни стъклени кули и надграждания, които са особена връзка с местата, където пътува или работи. 

Красен Троански

Красен Троански показва предимно порцелан – сфери с особена структура, често пъти оцветени в черно. Но особено впечатляващи са големите странно оцветени с ажур чинии, те носят особената изразителност и въздействие на нещата му. Особено ценен е неговият труд: „Формообразуването във фината керамика в зависимост от технологичните иновации“. Изложбата на двамата млади художници – артистични и талантливи – откри техният проф. Георги Георгиев-Джинди, който каза, че това е изкуство за истински ценители и с висок естетически вкус познавачи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!