Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Адидас" се оплаква от спад на китайския си бизнес с 85% заради коронавируса

Бизнес активността на "Адидас" (Adidas) в Китай спадна с 85% на годишна база след Лунната нова година на 25 януари поради "ясно изразено намаляване на движението на хора в рамките на останалата наша мрежа от магазини с оглед на епидемията от коронавирус", се казва в официално съобщение на компанията.

Продуктите на големият немски производител се продават в около 12 000 магазина в Китай, като в същото време почти една пета от стоките на "Адидас" се произвеждат от базирани в Китай заводи и цехове.

Втората по големина икономика в света се счита за важен пазар за продажбите на "Адидас", като през 2018 година тя формираше 20% от общите продажби на фирмата.

Междувременно и бизнесът на "Пума" (Puma) в Китай също пострада, тъй като повече от половината от магазините на другата голяма германска компания за спортно облекло поради разпространението на коронавируса. Главният изпълнителен директор на "Пума" Бьорн Гулден отбеляза, че "компанията би трябвало да успее да изпълнява поръчките през февруари и март с три седмично закъснение".

Въпреки това акциите на Puma нарастват с над 9% по време на днешната търговия на борсата във Франкфурт, след като компанията отчете доста по-силни от очакваното финансови резултати за последното тримесечие и за цялата 2019-а година.

Нетната печалба за четвъртото тримесечие преди облагането с данъци и лихви (EBIT), нарасна с 47% до 55,2 млн. евро, а в рамките на цялата изминала година - с 31% до 440,2 млн. евро, надвишавайки самите прогнози на компанията за печалба между 420 и 430 млн. евро.

Продажбите на Puma през последното тримесечие пък бяха в размер от 1,48 млрд. евро при очаквания за 1,43 млрд. евро, като за цялата 2019 се повишиха с 18% до 5,5 млрд. евро.

За 2020 година компанията заложи ново повишаване на продажбите с 10% и печалба между 500 и 520 млн. евро, но все пак предупреди, че нейните финансови резултати вероятно ще бъдат негативно повлияни през настоящото тримесечие от китайския коронавирус.

Акциите на Adidas пък поскъпват с близо 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна