Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При претърсване в сградата на "Нове Холдинг"

Откриха оръжие и оригинална бланка за криминалистическа регистрация на Васил Божков

| обновено на 19.02.20 в 19:13
7
Снимка: Прокуратура на РБ

При претърсване в помещения на сградата на "Нове Холдинг" на столичната улица "Московска" са открити огнестрелно оръжие и оригинална бланка за криминалистическа регистрация на Васил Божков. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

Претърсванията са част от продължаващото разследване срещу намиращия се в Обединените арабски емирства бизнесмен, на когото са повдигнати задочно 11 обвинения.

В заключена каса е била намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец 5 на Васил Божков. 

Прокуратура на РБ

Освен криминална регистрация, в откритата в заключена каса бланка спецразследващите са разчели и две присъди - от 1979 г.  за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност, и от 1982 г. - за нанасяне на средна телесна повреда.

За първото Божков е глобен с 500 лева, а втората му присъда е две години условно. 

Върху предвиденото за това място на бланката има мастилен дактилоскопски отпечатък на Божков, уточняват от Спецпрокуратурата.

За да се разбере как оригиналната бланка се е оказала при намиращия се в ОАЕ бизнесмен, главният секретар на МВР Ивайло Иванов трябва да провери и съобщи на спецпрокуратурата регистриран ли е бил криминалистически Божков -  кога и къде сe намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации; съхраняват ли се бланките според правилата, къде и в чии правомощия и компетентности е контролът по съхранението им; има ли данни в системите на МВР, че оригиналната бланка е била връчена на Васил Божков  и ако да - кога и на какво правно основание.

В две последователни съобщения прокуратурата показа със снимки иззетите оригинална бланка, пистолет, пушка, боеприпаси и стар мобилен телефон, а със снимки и видео - изнесените предмети, имащи белезите на движими културни ценности (по уверенията на разследващите - в присъствието на експерти). Сред иззетото се вижда и скулптура на череп, поставена върху бюро.

Васил Божков има 11 обвинения за различни престъпления. Проверява се и за убийства, опити за убийства и изнасилвания.

Прокуратура на РБ

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна