Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факелно шествие в Ловеч за годишнината от смъртта на Васил Левски

| обновено на 19.02.20 в 19:44
Забележителностите „Къкринското ханче“ и „Музей на Левски“ посрещаха туристи без входна такса.
Снимка: БГНЕС

През центъра на Ловеч премина факелно шествие под наслов "147 години безсмъртие" в памет на Апостола на свободата Васил Левски. Хиляди се включиха в шествието.

Факелното шествие се предвожда от Негово високо преосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Зад него в строя са момичета и момчета от фолклорни състави от Ловеч, както и доброволци от Национално дружество “Традиция“.

Повече от 3000 граждани на Ловеч и гости от цялата страна се включиха в това национално възпоменателно шествие в памет на Апостола.

С 1500 факли, осигурени от организаторите шествието в момента премина по централния булевард “България“ и ще продължи по калдъръмените улички на стария квартал “Вароша“, където Левски създава първия революционен комитет.

Шествието ще завърши пред най-внушителния паметник на Васил Левски, който се издига над стария квартал “Вароша“.

Там ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност.

"Отново сме подготвили сериозна организация, отново 1500 факли, нови знамена и по-добра организация от предишни години. Отново събрахме парите по вече познатия метод- с публична кампания, доброволна за събиране на средства, каза за по-рано БНР Тодор Иванов от патриотичната организация "Ловчанци".

Интересът към факелното шествие се увеличава.

"Все повече хора от страната знаят за това нещо. Все повече хора се свързват с нас и изявяват желание да присъстват на това събитие и то се създаде като една нова традиция, една нова национална традиция, това, което ние започнахме като цел да създадем една нова традиция точно тук в революционната столица на Левски, да почитаме паметта му и доброто му  по този внушителен начин", допълни Тодор Иванов. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени