Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 12 войници са убити при терористична атака в Сомалия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членове на ислямистката въоръжена групировка "Аш Шабаб" убиха днес най-малко 12 сомалийски войници и закратко установиха контрол върху военна база югозападно от Могадишу, предаде "Ройтерс", като се позова на полицията.

Отначало атентатор-самоубиец се е взривил в базата "Ес Салини", след което въоръжени мъже са я щурмували и закратко са я държали под окупация. Пристигналите подкрепления от сомалийската армия върнали контрола върху базата.

Нападателите обаче успели междувременно да изнесат муниции и оръжия, включително със зенитни оръдия, инсталирани на пикапи, казаха от полицията. По данни на военните в базата са били убити 12 войници, а командирът й е бил ранен.

Говорител на "Аш Шабаб" пое отговорност за нападенията. По думите му бойците на групировката са убили 15 правителствени войници, откраднали са два пикапа с противовъздушни оръдия и са унищожили други четири превозни средства.

От повече от десетилетие "Аш Шабаб" воюва с подкрепяното от ООН правителство с цел да установи в Сомалия режим на шериата, припомни Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна