Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Окръжната прокуратура проверява болницата в Раднево

Снимка: Община Раднево

Старозагорската окръжна прокуратура образува предварителна проверка за злоупотреби в болницата "Д-р Димитър Чакмаков" в Раднево. Тежкото финансово състояние на лечебното заведение ще бъде разисквано утре на извънредна сесия на Общинския съвет.

Над 1 милион лева са задълженията на лечебното заведение, като повече от половината от тях са натрупани само за последната година. Голяма част от работещите в болницата не са получили трудовите си възнаграждения за три месеца.

Общинското дружество дължи и близо 300 000 лева за осигуровки, съобщи председателят на Общинския съвет в Раднево д-р Румен Йовчев:

"Преди десетина дни управителят на болницата пусна сигнал до мен, в който се казва, че "след направена справка по фишове и заплати на служителите на лечебното заведение за 2019-а година, установява, че трима служители на болницата - главният счетоводител, личен състав и ТРЗ, са с начислени трудови възнаграждения, които са далеч над средните брутни възнаграждения в дружеството".

Управителят на болницата д-р Мая Узунова отказа коментар защо тримата служители са получавали по-големи заплати:

"Нека контролните органи да си извършат проверката. Ще съдействам".

По разпореждане на общинското ръководство е назначен и финансов одит на болницата, който трябва да установи размера и вида на финансовите задължения на дружеството.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020