Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Левски не обича склонени глави

| обновено на 19.02.20 в 18:31
България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас, заяви Румен Радев в словото си.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се включиха в гражданско шествие по "Пътя на безсмъртието" - от килията на Левски до мястото на обесването му.

“На 19-и февруари българите почитаме Апостола, свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук“, каза в словото си президента.

“Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да спрем да черпим достойнство от саможертвата на героите. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях“, каза още президентът и допълни:

„Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократичната република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта“.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се присъединиха пред президентската институция към гражданското шествие, което извървя „Пътя на безсмъртието“ – от килията до паметника на Апостола на Свободата Васил Левски в София.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова заяви:

“Преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява последните си земни стъпки. И вместо смърт среща безсмъртие“.

С прояви в цяла България се отбелязва 147-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Василев от организаторите на шествието заяви:

“Левски е нашият учител по морал в политиката, морал в отношението към обществените средства. Левски е именно този създател на морала в българската политика, който 147 г. нашите политици не спазват“.

Програма "Хоризонт" излъчи пряко възпоменателната церемония пред паметника на Апостола в София.

В района има засилено полицейско присъствие. Районът около паметника е отцепен и има специални пропускателни пунктове, на които служители на НСО проверяват гражданите за опасни предмети.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени