Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бърни Сандърс начело в надпреварата за номинацията на демократите

Бърни Сандърс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Независимият американски сенатор Бърни Сандърс води с голяма преднина в надпреварата за номинацията на Демократическата партия за президентските избори пред бившия вицепрезидент Джо Байдън и милиардера Майкъл Блумбърг, показа публикувано днес национално допитване, предаде АФП.

Получил тласък от представянето си на първичните избори в щатите Айова и Ню Хемпшър, Сандърс, който се определя като демократичен социалист, събира през този месец 32 процента от гласовете на избирателите на Демократическата партия, като прибавя още 9 пункта в сравнение с януари, сочи месечният сондаж на в. „Вашингтон пост“ и телевизия Ей Би Си, посочва БТА.

За разлика от него Джо Байдън, който беше начело предишния месец, сега губи 16 пункта и вече е втори с 16 на сто от гласовете.

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг набира подкрепа и е на трета позиция с 14 процента, следван от прогресивната сенаторка Елизабет Уорън с 12 на сто.

Пийт Бутиджидж, който се открои с добрите си резултати в Айова и Ню Хемпшър, събира едва 8 процента от гласовете.

Резултатите от допитването бяха оповестени няколко часа преди важни телевизионни дебати в щата Невада, чиито избиратели демократи ще гласуват на първични избори в събота.

Това ще са първите телевизионни дебати от настоящата кампания с участието на Блумбърг, обвиняван от противниците си, че си е „купил“ мястото в президентската надпревара.

В допитването са участвали 408 избиратели демократи или клонящи към Демократическата партия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна