Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът пред ООН: Наказание и за единичните актове на домашно насилие

Диана Ковачева
Снимка: архив

Не само системните, но и единичните актове на домашно насилие да се наказват, поиска омбудсманът Диана Ковачева по време на 75-ата сесия на Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация в Женева.

Според омбудсмана от Наказателния кодекс трябва да бъде премахнато изискването домашното насилие да се наказва само при три негови последователни прояви.

В Женева тя е изтъкнала, че направените промени в българското законодателство през изминалата година, свързани с борбата с домашното насилие са важна крачка, но усилията категорично трябва да продължат, тъй като проблемът е много сериозен.

Една жена може да бъде убита още при първия акт на домашно насилие, т.е. изискването за системност определено пречи на получаването на по-тежко наказание, е посочила пред Комитета на ООН Ковачева.

Тя подчертала още, че в България няма официална статистика за жертвите на домашно насилие, но подадените сигнали за такова на тел. 112 са над 30 000. А през 2019 г. средно две жени на месец са загубили живота си вследствие на подобни прояви.

В изказването си пред Комитета Ковачева е препоръчала още да бъдат инкриминирани всички форми на домашно насилие, включително сексуално, икономическо и психологическо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна