Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Моллова празнува 80-годишнината си на сцената

Проф. Милена Моллова
Снимка: milenamollova.net

Респектът, който прочутата българска пианистка Милена Моллова предизвиква, е огромен! Не крие възрастта си и казва, че не се чувства на толкова. И наистина - бодрият дух и типичното за нея чувство за хумор винаги правят впечатление, а сигурно има значение и фактът, че продължава да преподава и контактите ѝ с младите пианисти я поддържат винаги "в час". 


Ръководството на Софийската филхармония решава да ѝ подари концерт в камерната зала "България" на 22 февруари (само три дни след рождения ѝ ден), а това е подарък и за многобройните почитатели на изпълнителката, която има зад гърба си близо 60 години кариера. Изборът на програма пада върху любими произведения: Соната "Апасионата" от Лудвиг ван Бетовен, за да бъде почетена 250-годишнината от рождението на композитора, и "Картини от една изложба" на Модест Мусоргски - цикъл, в който пианистът може да покаже всичко, на което е способен. 

На 21 февруари проф. Милена Моллова ще свири и с оркестър "Симфониета София" под палката на диригента Свилен Симеонов и по негова покана. Събитието е в концертната зала на Общинския културен институт "Надежда" от 18.30 часа, а за него солистката готви Концерт за пиано и оркестър №3 от Бетовен - произведението, с което дебютира едва 13-годишна със Софийската филхармония. Тогава на диригентския пулт е Саша Попов. Годината е 1953-та.

Какви емоции предизвикват у нея поредните концертни участия - чуйте в интервюто с проф. Милена Моллова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!