Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени с важна стъпка към ваксина за китайския коронавирус

Първи смъртни случаи в Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много важна стъпка към намирането на ваксина срещу смъртоносния нов коронавирус са направили учени от Университета на щата Тексас в Остин и от американския Национален здравен институт, предаде АФП, позовавайки се на публикация в списание „Сайънс“.

Чрез криоелектронна микроскопия учените са успели да изработят триизмерна карта на ниво атоми на онази част от коронавируса, която се прикрепя към човешките клетки и ги инфектира.

С предоставения от китайски учени генетичен код на коронавируса американските им колеги са изградили стабилна проба от т.нар. S-протеин. С него вирусът се прикрепя към рецепторите на клетките.

Надеждата е S-протеинът да бъде използван като антиген за подобряване на възможностите на човешката имунна система да се справи с новия коронавирус.

Междувременно днес бе съобщено, че двама души, заразени с новия коронавирус, са починали в Иран. Това съобщи здравното министерство на ислямската република.

Това са едновременно първите официално потвърдени случаи на заболяването в Иран и първите смъртни случаи от него в Близкия изток. Починалите са възрастни хора от свещения град Кум, които са имали проблем с имунната система, е уточнил говорител на министерството. Втори смъртен случай беше съобщен и от Хонконг.

Същевременно започнаха евакуациите на стотици пътници от кораба „Даймънд Принсес“, който се намира под карантина в пристанището на японския град Йокохама. Най-малко 621 души на борда на кораба са заразени с вируса. Японските власти позволиха евакуацията на около 500 здрави пасажери, след редица критики за справянето с кризисната ситуация. Корабът е превозвал общо 3700 души. Съединените щати вече евакуираха стотици свои граждани от кораба и ги поставиха под карантина. По думите на японски здравен експерт, цитиран от Би Би Си, ситуацията на борда на „Даймънд Принсес“ е хаотична.

До момента починалите от новия коронавирус в Китай са 2004-ма души. Заразените в страната са над 74 000, а още 700 случая са съобщени в други страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна