Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сто тояги и ... такса "рецепта"

Българският фармацевтичен съюз предлага такса „рецепта” да се плаща  на аптеките всеки път, когато се купуват лекарства с рецепта. Предложението мина през парламентарната здравна комисия чрез проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Пациентски организации се обявиха против това да плащаме, когато фармацевтите ни помагат в аптеката:

Ако фармацевтите искат да упражняват фармацевтични грижи или ако искат да засилят доверието във фармацията, трябва да въведат добри практики, каквито има в ЕС, а не да ни въвеждат такса „рецепта”, каза за Радио Варна Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”.

Като търговски дружества, аптеките имат средно около 18 % печалба. „Ако им се вижда малко, нека да се обърнат към държавата.”

Пенка Георгиева не отрича, че фармацевтът има консултантска роля при продажбата на лекарства, които се отпускат без рецепта. Само че, не бива да се забравя, че нямат право да заменят лекарства по рецепта. Това им е забранено по закон.

Въпрос на етика е фармацевтът да предложи при нужда лекарство без рецепта, а не да си гледа бизнеса. Не мога да си представя, че един отговорен фармацевт би постъпил неетично и би предлагал кошница с лекарства само и само да върви бизнесът.”

Чуйте повече в прикачения файл:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени