Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебют на Блумбърг в дебатите на демократите за кандидат-президент на САЩ

Кандидати на Демократическата партия за президент на САЩ преди дебата в Лас Вегас.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В американския щат Невада приключи поредният дебат на демократите за излъчване на партийна номинация за президентските избори през есента. Кандидатите влязоха в спор по теми свързани със здравеопазване, минали политически решения и потенциал за победа срещу президента Доналд Тръмп.

Погледите бяха насочени към бившия кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг, който досега е бил само зрител на дебатите. Въпросът бе дали възлизащата на стотици милиона долара негова лична инвестиция е  била печеливш залог.

Атаки срещу Блумбърг

Блумбърг, който стартира мащабна рекламна кампания, бе обвинен в опит за купуване на изборите, но привържениците му отбелязват съществената му подкрепа за либерални каузи като по-строг контрол на оръжията, защита правото на аборт и справянето с климатичните промени.

По време на дебата бе засегната противоречивата му политика „спри и претърси“ с аргумента, че е таргетирала малцинствата. Блумбърг заяви, че това е единственото нещо, от което се срамува от мандата си на кмет.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън обвини Блумбърг, че е бил противник на ключовата здравна реформа на президента Барак Обама, на което бившият кмет на Ню Йорк отвърна, че е фен на Обамакеър. Байдън настоя, че Блумбърг е нарекъл политиката „позор“.

На сцената в Лас Вегас се качиха още независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс, бившият кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджидж, сенаторът от Минесота Ейми Клобучар и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън.

Сандърс защити идеята за достъпно здравеопазване за всички като даде за пример Канада, Великобритания, Франция и Германия.

„Ние сме единствената голяма страна, която не може да направи това“, каза Сандърс и отправи критики към фармацевтичната индустрия за това, че се ръководи от печалбата и към ръководителите на доставчици на здравни услуги за огромното им влияние върху политиците.

Целта на дебата бе да се отговори кой има най-голям потенциал да се изправи срещу президентът Тръмп.

Бутиджидж търси центъра

Бутиджидж каза, че Блумбърг и Сандърс са „две от най-поляризиращите фигури“ на сцената и добави, че демократите не могат да позволят първичните избори да се сведат до тези два кандидата.

„Между социалист, който си мисли, че капитализмът е коренът на всяко зло и милиардер, който си мисли, че в парите се крие коренът на всяка власт“, каза Бутиджидж.

Дебатът се проведе дни преди партийните събрания в Невада и може да окаже огромно влияние в една ключова фаза в надпреварата на демократите, в момент, в който се наблюдава тенденция избирателите да вземат решение в последния момент.

Кандидатите ще се изправят един срещу друг отново малко преди предварителните избори в Южна Каролина следващата седмица.

Бърни Сандърс води засега

Сандърс се очертава като водач в надпреварата след голяма подкрепа от гласоподавателите в Айова и Ню Хемпшир и лидерство с допитванията.

Според последната национална анкета на „Вашингтон пост“ и Ей Би Си нюз Сандърс е с внушителна преднина от 32%. Втори е Байдън с 16 процента, следван от Блумбърг с 14% и Уорън с 12%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна