Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва регистрацията за Съвета за развитие на гражданското общество

Снимка: БНР

„Организацията трябва да е в обществена полза, това е критерият. Оставена е достатъчно гъвкавост на комисията, която трябва да преценява дали е налице този критерий“, каза пред БНР Красимир Божанов, директор на дирекция “Модернизация на администрацията“ към Министерския съвет за критерия за избор на участници (граждански организации – б.р.) в сформирането на Съвета за развитие на гражданското общество, чиято регистрация започва от днес.

Това е първият такъв орган. Той ще е консултативен съвет към Министерски съвет. Ще включва 14-граждански организации с минимум 5-годишен опит в осъществяване на дейност в обществена полза, в подкрепа на развитието на гражданското общество, плюс председателя -  към момента става въпрос за вицепремиера Томислав Дончев.

“Да уточня, изразът в закона е 5 години опит в дейности в подкрепа на развитието на гражданското общество и гражданското участие – това е всичко, което казва законът. Трябва да е в обществена полза, това е критерият. Оставена е достатъчно гъвкавост на комисията, която трябва да преценява дали е на лице този критерий. Колегите, които ще се занимават вече имат доста опит по подобни формати, в които са с консултативни съвети, с граждански организации, в които отново е трябвало да бъде доказан опит, учили са се от грешките, имат и травматичен опит с обжалвания от последните 10 г., така че наясно са какво трябва да проверяват“, посочи Божанов.

„Твърде много време отне (даването на старт на тази процедура – б.р. ), две години след законовия срок, но както се казва - по-добре не да се гони срок, а да се гони качество на продукта“, каза още Божанов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Защото противоречията при приемането на правилник на Съвета и стартирането на процедурата бяха толкова големи, че за да имаме един легитимен състав в бъдеще, предпочетохме да забавим колкото се може повече и да изчистим всички спорни моменти, които протичат и от самия Закон за юридически лица с нестопанска цел“, обясни той.

Какво трябва да докажат организациите, за да се включат в електронното гласуване

„Пререгистрираните в Търговския регистър и Регистъра за юридически лица с нестопанска цел към Агенция по вписванията, освен при процеса на пререгистрация да изпишат своя ЕИК и самите данни да се генерират автоматично във формуляра за електронна регистрация и да си подадат заявката, друго не трябва да правят. Но тези, които не са пререгистрирани, трябва да представят удостоверение за актуално състояние. Защото съдебната регистрация е спряла и промените в нея са спрели преди около 2 години, т.е. ние не знаем в момента кой представлява самата организация“.

Колко са НПО-тата в България

„По последна информация до преди две години (неправителствените организации в България – б.р.) бяха над 30 хил. Като в момента сме още в преходен период на пререгистриране. Предполага се, че всички фантомни, недействащи организации ще отпаднат. Засега това, което чух устно обаче, нямам достоверна информация – около 10 хил. са пререгистрирани в Агенция по вписванията. До края на тази година е периодът за завършване на този процес, след което по силата на закона се заличават всички непререгистрирани организации, което означава, че може би в най-добрия случай ще стигнат до около 15 хил. действащи организации“, каза Красимир Божанов. 

Интервюто с Красимир Божанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от