Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

| обновено на 20.02.20 в 11:10

МУЗИКА

Група SoulBmoll се присъединява към Биг бенда на БНР в поредния концерт от проекта „Биг бенд джаз академия“. Тази вечер тя ще представи песните от дебютния си албум в специални аранжименти. Като диригент на музикалното събитие ще се прояви един от най-атрактивните съвременни джаз музиканти, виртуозен тромбонист и ментор на SoulBmoll Велислав Стоянов. Концертът започва в 19:30 часа в Първо студио на БНР.

Софийската филхармония поднася от 19.00 часа концерт, част от програмата, с която се отбелязва 250-годишнината от рождението на немския композитор Лудвиг ван Бетовен (17 декември 1770- 26 март 1827). В програмата са включени изпълнения на Симфония номер 6 "Пасторална", увертюра "Кориолан", Симфония концертанте на Лудвиг ван Бетовен. Солисти ще бъдат Юлиан Рахлин (цигулка), Сара МакЕлрави (виола) . Диригент ще бъде Юлиан Рахлин.

ИЗЛОЖБИ

Динамичният житейски и творчески път на художника Дечко Узунов го отвежда на различни места по света. Една от тези страни е екзотичният Китай. В галерията-музей „Дечко Узунов“ в 18.00 часа ще бъде открита изложбата "Едно пътуване до Китай", която ни връща в годините, когато Дечко Узунов и графикът Веселин Стайков са включени в културния обмен между България и Китай. Двамата художници прекарват в страната домакин от февруари до април 1958 г., като посещават множество забележителности.

От 17.00 ч. в галерия "София" на Столичната библиотека ще се състои официалното откриване на гостуващата изложба на Литературно-художествен музей "Чудомир" - "Нашенци" с репродукции на акварели на Димитър Чорбаджийски - Чудомир. Изложбата ще зарадва всички граждани и гости на столицата месец преди рождената дата на изключителния ни творец, а по повод 130-та годишнина от рождението му културната институция ще представи и едни от най-ценните издания с творби на Чудомир.

ТЕАТЪР 

"Синът" от Флориан Зелер" е заглавието от афиша на Народния театър "Иван Вазов", което можете да гледате на голямата сцена. Режисьор е Диана Добрева. Участват: Захари Бахаров, Владимир Пенев, Теодора Духовникова, Анета Иванова, Александър Тонев. Началото е в 19.00 часа.

В 19.30 часа на сцена "Апостол Карамитев" започва предпремиерното представление на моноспектакъла "Бонбон" от Здрава Каменова с участието на актрисата София Бобчева под режисурата на Емил Бонев. „Усилията да стигнеш от малкото село до големия град са ми до болка познати. Пътят от погрешния избор до погубването е белязан от протяжни отлагания.

"Госпожа Министершата" от Бранислав Нушич представя от 19.00 часа "Театър София". Режисьор е Недялко Делчев, на сцената ще видим Лилия Маравиля, Дария Симеонова, Лора Мутишева, Невена Калудова, Румен Троев, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Ириней Константинов.

"Ромео и Жулиета" в превод на Валери Петров е заглавието от афиша на Младежкия театър „Николай Бинев“. Режисьор е Анастасия Събева, в ролите - Августина Калина Петкова, Ахмед Юмер, Боян Арсов, Кремена Деянова, Койна Русева, Стефан Мавродиев. Началото е в 19.00 часа.

"Недоразбраната цивилизация /или Загадката на пирамидите/" можете да гледате от 19.00 часа в Малък градски театър "Зад канала". В постановката на Теди Москов участват  Илка Зафирова, Ирини Жамбонас, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Александър Кадиев, Владимир Зомбори, Евгени Будинов, Емил Котев, Иван Петрушинов, Филип Аврамов.

"Железният светилник" поставя тази вечер Театър "Българска армия". Постановката е на Асен Шопов, в ролите -  Васил Михайлов, Владислав Виолинов, Гергана Данданова, Явор Бахаров, Антоанета Добрева – Нети, Георги Кадурин, Луизабел Николова, Нели Монеджикова, Стойко Пеев, Милен Миланов, Георги Къркеланов, Стефка Янорова и др. Началото е в 19.00 часа на голямата сцена на театъра.

"Най-бедното място на земята" е постановка на Станислава Кирилова, която може да посетите от 19.00 часа в Театър "Възраждане". Създадена е по мотиви от пиесата на Галина Д. Георгиева „Астероид 35 111". В ролите - Станислава Коцева, Георги Богданов, Георги Златарев, Димитър Бисеров, Георги-Маноел Димитров, Борис Луканов, Албена Георгиева, Пламен Манасиев, Румен Драганов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна