Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стачкуват преподавателите в десетки британски университети

Снимка: Ройтерс, архив

Преподаватели в 74 британски университети започва 14-дневна стачка във връзка със заплащането, пенсиите и условията на работа. Предполага се, че повече от 1 милион студенти ще бъдат засегнати.

Поредната стачка на преподавателите, организирана от профсъюза на университетите и колежите, започва днес и ще приключи на 13 март.

Подобна 8-дневна стачка имаше през ноември и декември.

По-рано през февруари и март миналата година също имаше стачни действия. Така че в рамките на една години студентите за трети път са изправени пред прекъсване на занятията им.

Университетските власти заявиха, че стачките не са начин да се върви напред и обещаха да положат максимални усилия за намаляване на последствията за студентите.

Профсъюзът е разгневен, че членовете му трябва да плащат 9,6% пенсионни вноски, което е увеличение в сравнение с досегашните 8 процента, и искат университетите да поемат повишението.

В допълнение към стачката членовете на профсъюза предприемат и други мерки, включващи работа само срещу договор, отказ да се заместват отсъстващи колеги и отказ за пренасрочване на загубените лекции по време на стачката.

Профсъюзът и университетите взаимно се обвиняват в нежелание за водене на преговори и намиране на решение на трудовия спор.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от