Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да погледнем Земята от Космоса с доц. Елисавета Пенева

Снимка: Pixabay

Какви са дистанционните методи за наблюдение на Земята от Космоса е тема на лекцията, която тази вечер доц. Елисавета Пенева, ръководител на катедрата "Метеорология и геофизика" на Физическия факултет на Софийския университет ще изнесе в Кръжока по астрономия на Алма матер.
“Към нашата катедра “Астрономия“ в Софийския университет функционира от доста отдавна един много успешен кръжок, наречен  “Кръжок по астрономия“. Обикновено темите са много интересни – наблюдение на Вселената, черни дупки, новости, много интересни неща“, разказа доц. Пенева и посочи:

“Но днес ще бъде точно обратното – вместо ние да гледаме към космоса от Земята, ще гледаме от космоса към Земята“.

Доц. д-р Елисавета Пенева

“Напоследък съществуват много такива програми, които се занимават със събиране на данни за Земята. Това са най-вече спътниковите наблюдения. Съществува цяла плеяда от спътници, които обикалят и събират информация за различни компоненти от нашата планета – за океана, за атмосферата, за земната повърхност с оглед различни цели. И това ще бъде фокус на лекцията довечера“ ,обясни още доц. Пенева и допълни:

“В какви дължини на вълните мерим, какво можем да научим от тази информация, какви новости излизат от нея“.

“В голямата си част тези данни (получени от спътниците – б.р.) са съвсем свободни и всеки може да ги използва, така че има много възможности за млади хора с интересни идеи как да се приложат спътниковите данни“, посочи още доц. Елисавета Пенева.

Аудиторията

“Мога да кажа, че са страшно симпатични хора, любознателни, от всякакви възрасти. Имали сме и много малки дечица, а също и доста големи и зрели хора, които просто се интересуват от астрономия. Обикновено идват между 100 и 200 души", каза още Елисавета Пенева и подчерта, че напоследък има голям интерес и "глад"  за научнопопулярни текстове.

Интервюто с доц. Елисавета Пенева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от