Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители и експерти "за" повече часове по здравни теми в училищата

Световната здравна организация настоява да има здравно обучение в средните училища.

"Сексуалното възпитание е само част от едно здравно образование, което е нужно да се случва, не час по-скоро, а още утре в българските училища, защото България седи най-зле от всички европейски страни в това да защити децата си от рисковете на околната среда, включително рисковете от сексуално насилие, сексуално преносими заболявания, аборти, преждевременни раждания (раждания от страна на млади родители, на малки момичета). Изобщо много сме закъснели", каза за "Хоризонт" доц. Михаил Околийски, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България.

Има рискове за учениците от тютюнопушене, употреба на алкохол, допълни експертът: "Българи във всички тези статистики стои на първо място в целия Европейски съюз".

Обучението по здравни теми в училищата трябва да започне в пети клас, посочи Радостина Григорова, учител по биология в 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" в София.

Децата на гимназиален етап вече трябва да имат натрупани знания от предходен етап и вече да се говори за контрацепция, смята тя. "Трябва да се наблегне също на правилния избор, трябва да се говори повече какво е сексуална експлоатация, педофилия, други аспекти, които могат да се свържат с часовете по психология. Ние нямаме и достатъчно часове, факт е, че се намалиха часовете. В момента "Биология и здравно образование" се изучава в 9-ти, 10-ти клас, като в 9-ти клас, особено когато учим за анатомията на човека - за женска и мъжка полова система, има много малко часове", коментира Радостина Григорова. 

Всички мнения по темата чуйте в звуковите файлове.
Снимка: 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна