Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на британските продажби в началото на годината

Продажбите на дребно във Великобритания отскочиха рязко през януари след месеци на слабо потребление в края на 2019 година, което е пореден знак, че подобряването на потребителските и бизнес нагласи след декемврийските предсрочни избори в страната може да допринесе за възстановяване на британския икономическия растеж, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно нарасна през януари с 0,9% спрямо декември, когато се сви с 0,5%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромен отскок с 0,7 на сто, като това е най-солидното повишаване на продажбите на дребно от март 2018-а година насам.

Изключвайки автомобилното гориво, продажбите на дребно нараснаха още по-силно с 1,6% (най-силно повишение от май 2018-а) , докато продажбите на гориво се свиха с цели 5,7% (най-силен спад от април 2012) вероятно в резултат на по-високите цени (повишение с 2,3% на цената на бензина), отбеляза ONS. Продажбите на храни се увеличиха с 1,7%, на нехранителни стоки - с 1,3 на сто, докато продажбите на дрехи и обувни принадлежности скочиха с цели 3,9% (най-силен ръст от май 2018).

Продажбите по интернет пък се увеличиха по-скромно с 0,9%, което намали техния дял от общите продажби до 19,0% от 19,3% през декември.

На годишна база обаче продажбите на дребно в Обединеното кралство нараснаха през януари с 0,8% след повишение с 0,9% месец по-рано, като за трите месеца до януари включително те отбелязаха най-слаб растеж от май 2013-а година насам.

Потребителските разходи са важен генератор за растежа на британската икономика, тъй като формират около 20% от разходите на домакинствата. Слабите продажби на дребно през последните три месеца на 2019-а година допринесоха за стагнацията на британската икономика в края на миналата година.

След убедителната победа на премиера Борис Джонсън на предсрочните избори през декември обаче последва подобряване на потребителските и бизнес нагласи, въпреки че Великобритания напусна ЕС на 31-ви януари и до края на 2020-а година се намира в т.нар. "преходен период", през който ще трябва да договори новите си отношения с Европейския съюз.

Днешните силни данни изглеждат в подкрепа на решението на Английската централна банка през миналия месец да остави без промяна основната британска лихва на ниво от 0,75% с оглед на очакванията, че икономиката ще започне да се възстановява в началото на настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна