Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското кино – акцент на 24-тия международен София филм фест

Кадър от документалния филм „Мълчание с достойнство“ на Адела Пеева
Снимка: SFF.bg

От 2002-ра до 2020 г. в програмата Ново българско игрално кино на София филм фест са представени публични прожекции на 191 български игрални филма. Отделно са документалните премиери, миноритарните копродукции и класически български филми. От 2003 г. в програмата на фестивала съществува и традиционният конкурс за български късометражен филм. 

В тази програма са представени над 210 български късометражни филма. 

През 2002 г. за първи път са поканени фестивални директори и програматори, които гледат на закрити прожекции новите български филми в завършен и незавършен вид. Благодарение на тези прожекции много от новите български филми намират своята реализация на престижни международни фестивали.

През 2004 година стартира първият копродукционен пазар на София филм фест – София Мийтингс. Една от основните му програми е представянето на новите български филми на закрити прожекции. Досега в програмата на София Мийтингс са включени и прожектирани пред фестивални програматори 105 български игрални и някои документални филми.

Другата основна програма на София Мийтингс са проектите за нови игрални филми, които имат потенциал да бъдат създавани в условията на международна копродукция. От 2004 година насам в основните секции за първи, втори и трети филм на режисьора, както и в секцията „банка“, са били представяни 132 български мажоритарни игрални проекти.

Светлана Дамянова представи в „Артефир“ новото българско кино в програмата на предстоящия София филм фест през март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени